Cum putem duce o viață mai verde în 2024

publicat de Florin Mitrea
31 vizualizări
Viață mai verde - coș cu legume

Programul „People’s Climate Vote” al Organizației Națiunilor Unite (ONU), o sondare a opiniei publice în privința schimbărilor climatice, subliniază că cetățenii din întreaga lume recunosc schimbarea climatului drept o urgență globală și sunt sunt de acord să facă orice este necesar ca răspuns. Oamenii adoptă treptat stiluri de viață tot mai sustenabile, deși încă este dificilă renunțarea la unele obiceiuri și identificarea unui punct de plecare pentru o viață mai verde.

Așadar, dacă doriți să duceți o viață mai verde în anul 2024, iată câteva idei!

Ce să mâncăm ca să avem o viață mai verde

În fiecare an aruncăm la gunoi un miliard de tone de alimente. Irosirea hranei generează metan, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon.

Însă doar făcând câteva modificări simple putem ajunge să mâncăm mai sustenabil (și de multe ori chiar mai ieftin). Această înseamnă să consumăm alimente produse local și de sezon sau să mâncăm mai puțină carne și mai multe plante, în special leguminoase și verdețuri. Leguminoasele (fasolea, lintea, soia, mazărea etc.) nu au nevoie de îngrășăminte cu azot (care sunt produse, parțial, din gaze naturale), datorită capacității lor de a converti azotul din aer în nutrienți.

O zi fără carne pe săptămână ar putea fi un bun început. Consumul de carne vegetariană (carne produsă din ingrediente vegetariene sau vegane) ar putea fi un pas spre un stil de viață bazat pe plante, deși acest gen de carne este relativ scumpă deocamdată.

Planificarea dinainte a meselor și consumarea alimentelor rămase de la mesele anterioare va ajuta la reducerea cantității de gunoi. Iar utilizarea cuptorului cu microunde pentru gătit este mai eficientă energetic decât utilizarea cuptorului electric.

Cum să călătorim ca să avem o viață mai verde

Deplasarea activă – mersul pe jos, pe trotinetă sau pe bicicletă – este cea mai verde opțiune, care ne ține sănătoși și în formă, fără a produce emisii de carbon. De aceea este bine să folosim cât mai puțin mașina personală.

În zonele urbane, unde călătorim pe distanțe scurte, deplasarea activă este adesea mai rapidă și mai ieftină decât deplasarea cu mașina. Ea reduce, de asemenea, aglomerările din trafic, ce reprezintă o importantă sursă de poluare în orașe.

Pentru călătoriile mai lungi, deplasările cu trenul sau cu autobuzul sunt mai prietenoase cu mediul decât cele cu mașina sau cu avionul.

Cum să utilizăm energia ca să avem o viață mai verde

Energia pe care o utilizăm acasă devine din ce în ce mai scumpă și are o contribuție semnificativă la emisiile de gaze cu efect de seră. Doar realizarea unor mici modificări în consumul nostru zilnic de energie poate face diferențe majore, atât în ceea ce privește valoarea facturilor, cât și în privința emisiilor.

Multe dintre aceste modificări sunt simple și la îndemână. De exemplu, să stingem lumina când ieșim dintr-o încăpere, să gătim cu capacul cratiței pus, să coborâm temperatura din casă cu un grad, să spălăm hainele la temperaturi mai joase, să facem dușuri mai scurte, să scoatem aparatura din priză atunci când nu o folosim sau să folosim surse de iluminat eficiente (cu LED).

Cum să ne îmbrăcăm ca să ducem o viață mai verde

Moda modernă (sau „moda rapidă”, cum mai este denumită) are costuri sociale și de mediu uimitor de mari. Industria modei generează peste 92 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an, dintre care majoritatea sunt incinerate, depozitate la groapa de gunoi sau exportate în țările sărace.

Există mai multe căi de a fi, în același timp, la modă și sustenabil. Putem începe prin a ne organiza garderoba și a ști ce haine avem înainte de a merge la cumpărături. Apoi hainele afectate pot fi reparate în loc de a fi aruncate la gunoi. În plus, putem chiar crea haine personalizate prin anumite metode de reparare, așa cum este cusătura Sashiko.

Cumpărarea de haine second-hand ne permite să facem economii, iar beneficiile sale sociale și de mediu sunt bine recunoscute. Putem schimba hainele pe care nu le mai purtăm cu membrii familiei sau cu prietenii.

Pe de altă parte, putem cumpărare haine mai puține, dar de o mai bună calitate. Acestea sunt mai durabile și rezistă mai mult timp.

Cum să gestionăm deșeurile pentru o viața mai verde

Omenirea generează peste două miliarde de tone metrice de deșeurile municipale solide în fiecare an, iar această valoare va crește cu 70% până în anul 2050. Există mici modificări pe care le putem face în stilul nostru de viață pentru a genera mai puține deșeuri.

Realizarea unei liste de cumpărături ne ajută să evităm cumpăratul în exces sau din impuls. La cumpărături putem folosi sacoșe reutilizabile. Să ne asigurăm că știm unde sunt locurile de reciclare și să urmăm îndrumăile primite. Reducerea cantității de deșeuri salvează resurse valoroase și reduce poluarea.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii