Trioxidul de sulf din atmosferă, o enigmă chimică

publicat de Florin Mitrea
31 vizualizări
Trioxidul de sulf și atmosfera Pământului

Cercetării de la Universitatea din Tampere, Finlanda, au descoperit că trioxidul de sulf din atmosfera Pământului poate forma alți compuși, în afară de acid sulfuric, prin reacții cu acizi organici și anorganici. Aceste anhidride ale acidului sulfuric contribuie la formarea particulelor atmosferice și reprezintă o cale de incorporare a acizilor carboxilici în nanoparticulele din atmosferă.

S-a crezut de multă vreme că singura soartă a trioxidului de sulf gazos din atmosferă, în condiții de umiditate rezonabile, este conversia sa rapidă în acid sulfuric. Însă analizele recente au identificat niveluri semnificative de trioxid de sulf în poluanții urbani, ceea ce indică unele lipsuri în înțelegerea formării și interacțiunilor acestui gaz.

Studiul cercetătorilor finlandezi arată că interacțiunea dintre trioxidul de sulf (SO3) și unele dintre cele mai omniprezente molecule acide din atmosferă duce rapid la molecule de anhidridă a acidului sulfuric, care sunt foarte eficiente la formarea de noi particule, afectând astfel dinamica climatului.

Echipa de cercetători a realizat o combinație de experimente de laborator și calcule chimice pentru a examina produșii reacțiilor din trioxidul de sulf și acizii organici și anorganici, în condiții ambientale relevante de presiune și temperatură. Măsurătorile din teren au validat apoi relevanța acestor reacții în diverse medii chimice, inclusiv zonele urbane, regiunile marine, regiunile polare și norii vulcanici.

„Acizii studiați pot acționa care rezervoare eficiente de SO3 în atmosferă, influențând concentrațiile de acid sulfuric și proprietățile aerosolilor. Aceste rezultate reprezintă o provocare pentru înțelegerea chimiei atmosferei, prin identificarea de noi căi de formare a particulelor și a mecanismelor de transport al acizilor carboxilici.” – dr. Avinash Kumat, Universitatea din Tampere

Descoperirile mai arată o cale gazoasă directă către compușii organosulfurici, care este relevantă pentru conținutul de sulf al aerosolilor atmosferici, despre care se credea că provine doar din reacții multifazice.

Ce este trioxidul de sulf?

Trioxidul de sulf este anhidrida acidului sulfuric și are formula chimică SO3. Compusul se prezintă sub forma unor cristale aciculare, incolore, foarte higroscopice, având o reacție violentă cu apa. Trioxidul de sulf inspirat are un efect iritant, deoarece în contact cu mucoasa respiratorie apare acid sulfuric, care poate produce edem pulmonar.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign