De ce frunzele își schimbă culoarea toamna

publicat de Florin Mitrea
165 vizualizări
Arbore toamna

În timpul primăverii și al verii, culoarea verde a clorofilei, care ajută plantele să absoarbă lumina solară, ascunde orice alte culori prezente în frunzele arborilor. Într-adevăr, nuanțele de galben și portocaliu ale frunzelor din timpul toamnei sunt acolo, dar ascunse.

Totuși, în sezonul de toamnă, arborii își degradează pigmenții verzi și nutrimentele stocate în frunze. Apoi nutrimentele ajung în rădăcini pentru a fi reutilizate primăvara următoare. În acest fel arborii își capătă coloritul de toamnă.

Pe măsură ce frunzele își pierd clorofila, alți pigmenți devin vizibili pentru ochiul uman. De exemplu, unele frunze devin predominant maronii, ceea ce înseamnă că toți pigmenții au dispărut.

Nuanțele de roșu ale frunzelor

Nuanțele de roșu ale frunzelor sunt o altă poveste. Pigmenții roșii sunt produși în mod activ în interiorul frunzelor în condițiile de lumină strălucitoare și vreme răcoroasă. Nopțile reci din timpul toamnei, combinate cu zilele însorite și luminoase, stimulează producția de pigmenți roșii în frunze, mai ales la speciile de arțari. Culoarea roșu de Burgundia rezultă adesea dintr-o combinație de pigment roșu și clorofilă.

Amestecuri de culori

În unele cazuri, jumătate dintre frunzele unui arbore sunt roșii/portocalii, iar cealaltă jumătate sunt verzi. Acesta este rezultatul unor factori de mediu locali (micro-mediu), doar jumătate din arbore fiind expusă la lumină puternică sau răcoare.

Unii dintre cei mai colorați arbori sunt arborii de gumă, care prezintă o varietate de culori pe același exemplar sau chiar pe aceeași frunză. Frunzele de frasin capătă adesea o nuanță de vișiniu profund, iar frunzele de ginkgo capătă o nuanță de galben intens, aproape auriu.

Schimbarea culorii frunzelor protejează arborii

Modificarea coloritului frunzelor este folositoare plantelor, altfel ea nu ar avea loc. Oamenii de știință cred că, la unii arbori, pigmenții funcționează ca un parasolar ce filtrează lumina solară.

O altă teorie susține că nuanța frunzelor unei plante este adesea legată de abilitatea de a avertiza dăunătorii sau de a atrage insectele polenizatoare. În unele cazuri, o plantă și o insectă ar fi putut coevolua. Frunzele frumos colorate pe care le vedem astăzi reprezintă un indiciu al relației dintre o plantă și insecte, relație care s-a dezvoltat în urmă cu milioane de ani. Dar pe măsură ce climatul Pământului s-a schimbat în decursul timpului, insectele ar fi putut dispărea, iar planta ar fi putut supraviețui până astăzi.

Deoarece plantele evoluează foarte lent, încă putem vedea acel colorit. Așadar, culoarea frunzei este o memorie fosilă, ceva care a existat pentru un motiv în urmă cu milioane de ani, dar care nu mai îndeplinește niciun rol în prezent.

Sursa: EarthSky.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii