Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager

publicat de Florin Mitrea
387 vizualizări

ARN-ul mesager (ARNm) este o moleculă monocatenară prezentă în mod natural în toate celulele noastre. Această moleculă transportă instrucțiunile pentru producerea proteinelor codificate de genele noastre, localizate în nucleul celular, în citoplasmă. Apoi enzimele din citoplasmă translatează informația stocată în ARN-ul mesager și sintetizează proteinele.

Un vaccin cu ARNm livrează celulelor noastre instrucțiunile pentru producerea proteinei virale sau bacteriene. Apoi sistemul nostru imunitar răspunde la aceste proteine și își dezvoltă mijloace pentru a reacționa față de infecțiile viitoare cu agentul patogen respectiv.

Tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager nu este nouă, însă, până de curând, nu au existat vaccinuri cu ARNm care să fi primit aprobarea pentru utilizarea la oameni.

Ce este diferit la vaccinurile cu ARNm

Unele vaccinuri utilizează un virus întreg sau o bacterie pentru a instrui organismul nostru să-și construiască imunitate față de agentul patogen respectiv. Acești agenți infecțioși sunt inactivați sau atenuați, fapt care în face inofensivi. Alte vaccinuri folosesc anumite părți ale virusurilor sau bacteriilor.

Tehnologia vaccinurilor recombinante folosește celule bacteriene sau de drojdii pentru a produce numeroase copii ale unei anumite proteine virale sau bacteriene sau, uneori, chiar a unei părți a proteinei.

Vaccinurile cu ARNm ocolesc acest pas. Aceste vaccinuri sunt sintetizate chimic, fără a avea nevoie de celule sau de agenți patogeni, ceea ce face procesul de producție mai simplu. Vaccinurile cu ARNm poartă informația care permite celulelor noastre să producă ele însele proteinele agentului patogen sau fragmente ale acestora. Foarte important este faptul că vaccinurile cu ARNm conțin doar informațiile pentru producerea unei părți mici a agentului infecțios, astfel încât nu este posibil ca celulele să producă întreg agentul patogen.

Cu alte cuvinte, vaccinurile cu ARN mesager utilizează ARNm creat în laborator pentru a învăța celulele noastre cum să producă ele însele o proteină – sau chiar a unei părți a unei proteine – care declanșează răspunsul imunitar în organismul nostru. Acest răspuns imun, care produce anticorpii, ne protejează dacă virusul real pătrunde în corpul nostru.

Iată etapele, pe scurt, ale funcționării unui vaccin cu ARN mesager:

  1. În primul rând, vaccinurile cu ARNm COVID-19 sunt administrate în mușchiul brațului superior. ARNm va intra în celulele musculare și va instrui mașinăria celulară să producă o proteină inofensivă denumită proteina spike. Această proteină se găsește pe suprafața virusului care provoacă boala COVID-19. După ce proteina este produsă, celulele noastre degradează ARNm și îl îndepărtează.
  2. Apoi celulele noastre afișează pe suprafața lor proteina spike. Sistemul nostru imunitar recunoaște că proteina este străină. Acest lucru determină sistemul nostru imunitar să producă anticorpi și să activeze alte celule imunitare pentru a lupta împotriva a ceea ce crede că este o infecție. Aceasta este ceea ce ar putea face corpul nostru pentru a lupta împotriva infecției dacă ne-am îmbolnăvi de COVID-19.
  3. La sfârșitul procesului, corpul nostru a învățat cum să se protejeze împotriva viitoarelor infecții cu virusul care cauzează COVID-19. Beneficiul vaccinurilor cu ARNm COVID-19, la fel ca în cazul tuturor vaccinurilor, este că cei vaccinați câștigă această protecție fără a fi nevoiți vreodată să riște consecințele potențial grave ale îmbolnăvirii de COVID-19. Orice disconfort temporar apărut după vaccinarea este o parte naturală a procesului și o indicație a faptului că vaccinul funcționează.

Vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna nu pot produce COVID-19. Aceste vaccinuri nu poartă toate informațiile pentru ca celulele noastre să poată produce virusul SARS-CoV-2 și, drept urmare, ele nu pot cauza o infecție.

Abordarea stabilității și siguranței

ARN-ul este o moleculă estrem de fragilă. Livrarea cu succes a ARN-ului mesager în celule din corpul nostru și asigurarea că enzimele din celule nu îl degradează sunt adevărate provocări ale dezvoltării vaccinului.

Modificările chimice din timpul procesului de fabricație pot îmbunătăți semnificativ stabilitatea vaccinurilor cu ARNm. Încapsularea ARNului mesager în nanoparticule lipidice este o modalitate de garantare a pătrunderii vaccinului în celule și a livrării acestuia în citoplasmă.

ARN-ul mesager rămâne în celulele noastre pentru puțin timp. După ce a transferat instrucțiunile către mașinăria celulară de sinteză a proteinelor, enzimele denumite ribonucleaze degradează ARNm. Oamenii de știință estimează că proteina spike, ca și alte proteine create de corpul nostru, poate rămâne în organism până la câteva săptămâni.

Nu este posibil ca ARNm să ajungă în nucleul celulei, deoarece îi lipsesc semnalele care să-i permită să pătrundă în acest compartiment celular. Aceasta înseamnă cu ARN-ul mesager nu se poate integra în ADN-ul unei persoane vaccinate.

Nu există niciun risc de modificări genetice pe termen lung cauzate de vaccinurile cu ARN mesager. Vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Moderna și Pfizer/BioNTech au fost supuse unei testări riguroase în cadrul evaluărilor clinice efectuate la oameni.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt nou disponibile publicului, dar au fost studiate de zeci de ani

Cercetătorii studiază și lucrează cu vaccinuri cu ARNm de zeci de ani. Interesul pentru aceste vaccinuri a crescut deoarece ele pot fi dezvoltate în laborator folosind materiale ușor disponibile. Aceasta înseamnă că vaccinurile pot fi dezvoltate și produse în cantități mari mai rapid decât cu alte metode de fabricare a vaccinurilor.

Vaccinurile cu ARNm au fost studiate înainte pentru gripă, Zika, rabie și citomegalovirus (CMV). De îndată ce informațiile necesare despre SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) au fost disponibile, oamenii de știință au început să elaboreze instrucțiunile ARNm pentru ca celulele să poată construi proteina spike.

Tehnologia vaccinurilor cu ARNm poate permite ca un vaccin să ofere protecție împotriva mai multor boli, scăzând astfel numărul de injecții necesare pentru protecția împotriva bolilor comune care pot fi prevenite prin vaccinare.

Dincolo de vaccinuri, studierea cancerului a folosit ARNm pentru a determina sistemul imunitar să vizeze anumite celule canceroase.

Sursa: Medical News Today

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii