Chiar și pe Mercur există furtuni geomagnetice

publicat de Florin Mitrea
145 vizualizări
Planeta Mercur

Pot alte planete să aibă furtuni geomagnetice, chiar dacă magnetosfera lor este slabă, iar ionosfera le lipsește? Se pare că oamenii de știință din Statele Unite, China și Canada au găsit răspunsul la această întrebare.

Echipa de cercetători a descoperit dovezi că planeta Mercur prezintă un curent inelar, parte a unei magnetosfere, constând din particule încărcate electric care circulă în jurul planetei, dar nu și în jurul polilor. Aceste dovezi provin din datele colectate de sonda MESSENGER în timp ce aceasta cobora spre suprafața lui Mercur la sfârșitul misiunii sale, pe 14 aprilie 2015.

Magnetosfera este un sistem de câmpuri magnetice care formează un balon în jurul planetei și care se formează datorită nucleului intern, încărcat electric și rotitor, al planetei. În cazul Pământului, magnetosfera are o rază de 6-10 ori mai mare decât cea a planetei, iar partea opusă Soarelui se extinde precum coada unei comete până la o distanță de 60 de ori raza Pământului. Această extindere se datorează forței vântului solar, care interacționează cu câmpul magnetic.

Magnetosfera protejează planeta de radiațiile emise de Soare sau de alte surse, dar și de vântul solar, care reprezintă un flux constat de particule încărcate electric emise de astrul nostru. Soarele produce adesea ejecții de masă coronală – explozii de plasmă solară. Celelalte planete din sistemul nostru solar, cu excepția lui Venus și Mercur, prezintă și ele magnetosferă.

Atunci când o ejecție de masă coronală ajunge la magnetosferă, ea declanșează o furtună magnetică. Potrivit profesorului Hui Zhang de la Institutul de Geofizică al Universității din Fairbanks, Alaska, ”o furtună magnetică reprezintă o perturbare majoră a câmpului magnetic al planetei”. Aici pe Pământ, aceste furtuni produc aurolele boreale și australe.

După cum echipa a descoperit din datele colectate, planeta Mercur are și ea furtuni magnetice. Curentul inelar al lui Mercur a fost comprimat de ejecția de masă coronală din 14 aprilie 2015, ceea ce a dus la creșterea energiei sale și a declanșat o furtună magnetică.

Totuși, deoarece Mercur are o atmosferă foarte subțire, nu au fost produse aurore. În schimb, particulele s-au lovit de suprafața planetei.

Aceste descoperiri ar putea arăta că pe alte planete cu magnetosfere, inclusiv exoplanete, ar putea exista furtuni magnetice.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii