Starlink pe Marte? NASA analizează ideea

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Starlink pe Marte

NASA a cerut companiei private Starlink să conceapă un plan pentru a adapta sateliții de bandă largă Starlink pentru a fi utilizați într-o rețea de comunicații pe Marte.

Ideea este una dintre mai multe propuneri care au obținut finanțare din partea NASA pentru faza de studiu de concept și ar putea ajuta agenția americană în strategia sa de a aduce probe de pe Marte înapoi pe Pământ pentru a fi analizate în laborator. Propunerile au fost înaintate de nouă companii: SpaceX, Blue Origin, Lockheed Martin, United Launch Alliance, Astrobotic, Firefly Aerospace, Impulse Space, Albedo Space și Redwire Space.

Câștigătorii vor primi între 200.000 și 300.000 de dolari pentru rapoartele lor, care vor trebui finalizate până în august. NASA spune că studiile vor putea duce la alte cereri de propuneri în viitor.

„Am intrat într-o nouă eră a explorării spațiului, cu o creștere rapidă a intereselor și capabilităților comerciale. Acum este momentul potrivit pentru ca NASA să caute modalități prin care parteneriatele public-private să susțină cercetările științifice pe Marte în deceniile următoare.” – Eric Ianson, Mars Exploration Program, NASA

Timp de mai mulți ani, directorii SpaceX au discutat despre utilizarea sateliților Starlink pe orbita marțiană, ca parte a viziunii lui Elon Musk (deținătorul SpaceX) de a transforma omenirea într-o specie multiplanetară. Musk a oferit mai multe detalii, spunând că ar putea fi vorba despre un sistem de relee laser, cu o rată de transfer între Pământ și Marte de ordinul terabiților sau petabiților.

Obiectivul principal al NASA în privința explorării Planetei Marte este strategia de a aduce pe Pământ probele colectate  de roverul Perseverance. Luna trecută, NASA a declarat că își va revizui această strategie pentru a reduce costurile, beneficiind de inovațiile furnizate de industria privată, în baza programului Mars Exploration Commercial Services.

Pe de altă parte, Blue Origin, compania miliardarului Jeff Bezos, fondatorul gigantului Amazon, va adapta platforma de transfer Blue Ring pentru a găzdui și furniza încărcături către Marte. Un studiu separat se va concentra pe potențialul utilizării Blue Ring pentru servicii de comunicații de nouă generație.

Ce este Starlink?

Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Rețeaua constă din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. SpaceX intenționează, de asemenea, să vândă o parte din sateliți în scopuri militare, științifice sau exploratorii.

Costul total al investițiilor pentru proiectarea, construirea și lansarea pe orbită a rețelei Statlink a fost estimat la 10 miliarde de dolari. SpaceX a început lansarea sateliților în 2019, iar în martie 2024 rețeaua cuprindea peste 6.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului. Vor fi lansați aproape 12.000 de sateliți Starlink, cu o posibilă extindere la 34.400.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii