Impactul Pământului cu un asteroid, o ipoteză ce nu poate fi exclusă

publicat de Florin Mitrea
25 vizualizări
Impactul Pământului cu un asteroid

Impactul Pământului cu un asteroid sau cu o cometă de mari dimensiuni este un eveniment rar, dar nu inevitabil. Deși este îngrijorător faptul că planeta noastră ar putea fi lovită de corp venit din spațiu, probabilitatea unui astfel de impact catastrofal este extrem de redusă în comparație cu alte probleme urgente de mediu.

Impactul cu un asteroid ar putea fi singurul dezastru natural pe care omenirea are capacitatea tehnologică de a-l prognoza cu mai mulți ani în avans și de a lua măsuri de prevenire, spune Lindley Johnson, de la NASA.

În acest context, aproximativ 100 de reprezentanți ai unor agenții guvernamentale, companii și ai altor organizații, printre care Departamentul de Stat din S.U.A., Institutul Smithsonian, Agenția Spațială Europeană și Universitatea Cambridge, s-au întâlnit în Maryland, Statele Unite, unde au discutat despre punctele forte și slăbiciunile internaționale legate de un astfel de eveniment global major. Echipa a avut la dispoziție o resursă vitală nouă, de care nu a mai beneficiat până acum, și anume date de la misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA.

După o călătorie de 11 milioane de kilometri, sonda DART, de mărimea unui autovehicul obișnuit, s-a lovit de un asteroid cu diametrul de 160 de metri, denumit Dimorphos, în timp ce acesta se afla pe orbita asteroidului său părinte, Didymos. Evenimentul a avut loc pe 26 septembrie 2022. Inițial, NASA a estimat că DART are o șansă de reușită de doar 10%, dar sonda a reușită să se lovească de asteroid cu viteza de 22.500 de kilometri pe oră, creând un crater larg și aruncând în spațiu o cantitate însemnată de resturi. Misiunea DART a reușit să modifice traiectoria lui Dimorphos în mod permanent.

Misiunea DART

Misiunea DART

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA va testa o metodă de deviere a unui asteroid în scopul apărării planetei noastre [...]

Înarmați cu o cantitate semnificativă de informații de la sonda DART, experții au căutat să determine ce eforturi internaționale pot fi depuse pentru a împiedica impactul Pământului cu un asteroid, prevăzut ipotetic pentru anul 2038.

Ca primă fază a misiunii a fost propus un zbor de recunoaștere, estimat la un cost de 200-400 de milioane de dolari, condus de NASA, împreună cu alte agenții spațiale. Odată stabilită traiectoria exactă a asteroidului, a doua fază a fost propusă o misiune similară cu DART, estimată la un cost de 800-1.000 milioane de dolari, prin care asteroidul să fie deviat de pe traiectoria de coliziune cu planeta noastră.

Desigur, coordonarea unui astfel de efort internațional nu este lipsită de numeroase provocări. Una dintre acestea este faptul ca autoritățile americane să nu aprobe finanțarea decât după ce impactul are o certitudine de 100%. În mod similar, orice finanțare pentru a preveni o posibilă tragedie este dificil de obținut până când dovezile amenințării nu sunt solide – o problemă reală, având în vedere că timpul este esențial în astfel de situații.

Un alt factor limitant este faptul o misiune de „impact cinetic”, așa cum a fost DART, este sigura care a fost testată până acum în spațiu. Experții subliniază că este în interesul umanității să pună la punct și alte soluții, cum ar fi tehnologia fasciculului ionic.

În ciuda numeroaselor provocări, sondajele efectuate după finalizarea întrunirii au fost pozitive. Aproape 75% dintre respondenți credeau că omenirea este deja pregătită pentru a derula misiuni de recunoaștere. Pe de altă parte, aproape jumătate dintre participanți credeau că liderii lumii sunt pregătiți să desfășoare misiuni de prevenire a unui impact cu Pământul.

Între timp, există diferite proiecte în diverse faze de pregătire pentru a îmbunătăți capacitatea omenirii de a răspunde la provocările ce vin din spațiu. NASA dezvoltă acum telescopul NEO (Near-Earth Object) Surveyor, un telescop cu infraroșu care va descoperi, va clasifica și va caracteriza rocile spațiale potențial periculoase cu mai mulți ani înainte de a deveni o amenințare. Lansarea lui NEO Surveyor este programată pentru iunie 2028.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii