Landerul Odysseus aselenizează cu succes

publicat de Florin Mitrea
9 vizualizări
Landerul Odysseus pe Lună

Compania americană Intuitive Machines anunță că landerul Odysseus a aselenizat cu succes, ceea ce reprezintă o piatră de hotar în explorarea spațiului de către companiile private. Odysseus este primul lander american ajuns pe Lună după misiunea Apollo 17 din anul 1972.

Însă aselenizarea nu a fost fără peripeții. Centrul de control a întâmpinat greutăți în stabilirea legăturii cu robotul chiar după aselenizarea sa programată pentru ora 23:23 UTC. Câteva minute mai târziu a fost recepționat un semnal slab, semn că Odysseus era încă operațional.

„Putem confirma fără urmă de îndoială că echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii și că transmite”, a declarat Tim Crain, directorul misiunii.

Pentru ce a fost proiectat landerul Odysseus?

Landerul Odysseus, denumit după numele unui personaj din mitologia greacă, a fost lansat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, în ziua de 15 februarie. Obiectivul misiunii a fost acela de a livra încărcături ale NASA și ale altor companii private într-un punct din apropierea craterului Malapert A de la polul sud lunar. Această zonă de pe Lună este deosebit de interesantă, deoarece se crede că terenul plin de cratere de aici conține cantități însemnate de apă înghețată, care ar putea fi utilizată de un eventual avanpost uman.

Pentru această misiune, NASA a plătit companiei private Intuitive Machines, din Houston, Texas, un contract în valoarea de 118 milioane de dolari, în condițiile inițiativei Commercial Lunar Payload Services.

Încărcătura de la NASA a inclus un sistem de camere care să analizeze praful selenar ridicat în timpul aselenizării, o baliză de navigație radio experimentală, un indicator de combustibil pe bază de unde radio, un dispozitiv de măsurare cu laser, un set de reflectoare cu laser și un senzor pentru măsurarea mediului lunar. Datele colectate de aceste dispozitive ar putea ajuta NASA să planifice aselenizarea din cadrul Programului Artemis, care ar putea avea loc chiar în 2026.

Odysseus a ajuns pe orbita lunară pe 21 februarie și a efectuat o serie de manevre pentru a coborî de la altitudinea de 92 de kilometri. Sistemul de navigație al NASA, denumit Navigation Doppler Lidar (NDL), a jucat un rol crucial în ghidarea aselenizării. La doar câteva ore după aselenizare, centrul de control al  misiunii a raportat că nu a putut pune în funcțiune sistemul de navigație al landerului, astfel că landerul a a fost reprogramat să utilizeze sistemul NDL.

În condiții normale, landerul Odysseus, alimentat de baterii solare, va rămâne activ pe suprafața Lunii doar șapte zile. Misiunea este programată să se încheie când soarele va coborî sub orizontul lunar.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii