Arctica, un loc minunat pentru unii dinozauri

publicat de Florin Mitrea
527 vizualizări
Tiranozaur

Unii dinozauri, inclusiv tiranozaurii, nu trăiau în Arctica numai în timpul verii; ei ar fi putut rămâne acolo în tot timpul anului, potrivit unor noi dovezi fosile.

Sutele de oase și dinți descoperite de-a lungul râului Colville din nordul Alaskăi au aparținut puilor de dinozauri, spun cercetătorii. Rămășițele reprezintă șapte familii de dinozauri, inclusiv tiranozauri, hadrozauri și ceratopside.

„Aceștia sunt cei mai nordici dinozauri non-aviari pe care îi cunoaștem”, spune paleontologul Patrick Druckenmiller, de la Universitatea Alaska Museun of the North din Fairbanks. „Iar acum este clar că ei nu doar migrau la latitudinile polare. De fapt, ei își făceau cuiburile și își incubau ouăle […] practic la Polul Nord.”

Unii dintre acești dinozauri își incubau ouăle timp de până la șase luni, conform unor dovezi anterioare. Aceasta ar fi lăsat foarte puțin timp la dispoziție pentru ca dinozauri să migreze înapoi înspre sud înainte de venirea iernii. Iar puii s-ar fi chinuit în timpul lungii călătorii.

Arctica era ceva mai caldă decât astăzi în perioada dinozaurilor. În urmă cu 80-60 milioane de ani, regiunea avea o temperatură medie anuală de 6 grade Celsius – similară cu cea din Ottawa de astăzi -, conform indiciilor din fosilele de plante din Formațiunea Prince Creek. Totuși, pe perioada iernării, dinozaurii ar fi trebuit să îndure luni de zile de întuneric, temperaturi scăzute și chiar căderi de zăpadă, spune Druckenmiller.

Animalele ar fi putut combate frigul cu ajutorul penajului sau a unui soi de sânge cald, în timp ce erbivorele ar fi putut hiberna sau mânca vegetație putrezită în lunile de iarnă lipsite de lumină, speculează cercetătorii.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii