Amasia, următorul supercontinent de pe Pământ

publicat de Florin Mitrea
95 vizualizări
Supercontinentul Amasia

Un studiu recent a descoperit că următorul supercontinent de pe Pământ, Amasia, se va forma atunci când Oceanul Pacific se va închide, peste 200-300 milioane de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Curtin din Australia au utilizat un supercompuner pentru a simula modul în care se formează un supercontinent. Ei au descoperit că, deoarece Pământul se răcește de miliarde de ani, grosimea și rezistența plăcilor de sub oceane se reduc în timp, făcând dificilă „asamblarea” următorului supercontinent prin închiderea oceanelor „tinere”, așa cum sunt Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.

Potrivit autorului principal al studiului, dr. Chuan Huang, noile descoperiri sunt semnificative și oferă noi perspective în privința a ceea ce se va întâmpla cu planeta noastră în următoarele 200 de milioane de ani.

„În ultimele două miliarde de ani, continentele de pe Pământ au intrat în coliziune pentru a forma un supercontinent la fiecare 600 de milioane de ani, interval cunoscut sub denumirea de ciclul supercontinentelor. Această înseamnă că masele continentale actuale se vor reuni în circa 200 de milioane de ani”, spune dr. Huang.

Noul continent care se va forma a fost deja denumit Amasia, deoarece se crede că Oceanul Pacific se va închide atunci când America va intra în coliziune cu Asia. Este de așteptat ca Australia să joace și ea un rol în acest eveniment important, mai întâi intrând în coliziune cu Asia, apoi conectând America și Asia după ce Oceanul Pacific se va fi închis.

Oceanul Pacific este ceea ce a mai rămas din superoceanul Panthalassa, care a început să se formeze în urmă cu 700 de milioane de ani, când supercontinentul anterior a început să se fragmenteze. Pacificul este cel mai bătrân ocean existent acum pe Pământ, iar mărimea sa se reduce în continuu de pe vremea dinozaurilor. În prezent, el se micșorează cu câțiva centimetri pe an.

Existența unui singur supercontinent la nivel planetar va afecta profund ecosistemele și mediul de pe Pământ, potrivit autorilor studiului. „Pământul va fi total diferit atunci când se va forma Amasia. Este de așteptat ca nivelurile mării să scadă, iar interiorul vastului continent să fie extrem de arid și cu variații largi de temperatură”, conchid autorii.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii