Seismologia, știința care măsoară undele seismice

publicat de Florin Mitrea
172 vizualizări
Seismologi în teren

Seismologia este una dintre științele Pământului. Ea studiază originea și deplasarea undelor seismice, care sunt vibrațiile din interiorul planetei noastre. Unele unde seismice sunt generate de fenomene naturale, așa cum sunt cutremurele și vulcanii. Alte unde seismice rezultă în urma activităților umane, cum sunt mineritul sau explozia unor bombe puternice.

Undele seismice dețin informații despre evenimentele care le-au generat. Ele pot furniza, de asemenea, informații despre structura și compoziția interioară a Pământului. Oamenii care studiază aceste lucruri se numesc seismologi.

Seismologii îndeplinesc numeroase sarcini. Unii utilizează undele seismice pentru a înțelege cutremurele. Acest lucru poate ajuta la prognozarea riscurilor de cutremur în diferite zone. Alții folosesc undele seismice pentru a cartografia interiorul Pământului și locurile greu accesibile de pe suprafața planetei, cum sunt gropile oceanice.

Undele seismice pot fi utilizate pentru a descoperi zăcămintele de petrol și minerale. De asemenea, ele pot dezvălui exploziile subterane produse de testarea armelor nucleare.

Bine de știut

Cutremur - o mișcare bruscă și violentă a pământului, uneori urmată de distrugeri mari, cauzată de mișcările din interiorul scoarței terestre sau de activitatea vulcanică.

Undă seismică - undă care călătorește prin interiorul Pământului și este produsă de un cutremur sau alte evenimente.

Seismologie - știință care studiază cutremurele de pământ și fenomenele asociate cu acestea. Oamenii care lucrează în acest domeniu se numesc seismologi.

Vulcan - un loc de pe Pământ în care scoarța se deschide și permite magmei și gazelor din interior să iasă la suprafață sub formă de lavă. Magma se ridică la suprafață printr-un sistem de canale, iar uneori rămâne o vreme în camere magmatice, unde suferă transformări chimice. Suprafața din jurul deschiderii vulcanului poate crește în mărime sub formă de movilă sau con, pe  măsură ce erupțiile succesive aduc tot mai multă lavă la suprafață, unde aceasta se răcește și devine rocă solidă.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii