Hadeanul, cel mai vechi eon din istoria Pământului

publicat de Florin Mitrea
119 vizualizări
Ilustrație Hadean

Hadean este numele primului și celui mai vechi eon din istoria Pământului, care s-a întins din urmă cu circa 4,6 miliarde de ani până în urmă cu circa 4 miliarde de ani. Hadeanul a fost timpul în care Pământul s-a format din gaze și praf, fiind foarte fierbinte și ostil pentru viață.

Termenul de „Hadean” provine de la Hades, numele zeului grec al Infernului, datorită condițiilor infernale ce existau pe planeta noastră în acele vremuri. În timpul Hadeanului, Pământul era bombardat cu asteroizi și comete, iar acele coliziuni este posibil să fi creat Luna.

În Hadean s-au format, de asemenea, primele oceane și primele roci, deși foarte puține dintre acestea au supraviețuit până în zilele noastre. 

Haneanul s-a încheiat atunci când pe Pământ au apărut primele organisme unicelulare, moment ce a marcat începutul eonului Arhean (Arhaic).

Exista viață în Hadean?

Problema existenței vieții în Hadean este încă un subiect de dezbateri între oamenii de știință. Unii cercetători au pretins că au descoperit dovezi ale vieții din acea perioadă, cum sunt urme de minerale cu carbon în rocile cu o vârstă de 4,1 miliarde de ani din vestul Australiei. Aceste minerale prezintă o compoziție izotopică aparte, care sugerează că ele ar deriva din materie organică. Totuși, alți oameni de știință au combătut această interpretare, susținând că mineralele cu carbon ar fi putut fi produse prin procese nebiologice, cum sunt activitatea vulcanică și impactul cu meteoriți. Așadar, originea mineralelor cu carbon încă rămâne un mister.

Alți cercetători au emis ipoteza că viața ar fi apărut în Hadean, însă nu la suprafața Pământului, care era total neprielnică organismelor vii. În schimb, ei au sugerat că viața și-ar avea originile în izvoarele hidrotermale de la fundul oceanului, unde apa și mineralele furnizau un mediu prielnic pentru desfășurarea reacțiilor chimice. Aceste izvoare hidrotermale ar fi protejat, de asemenea, viața față de bombardamentele cu meteoriți și comete de la suprafața planetei. Totuși, această ipoteză nu este susținută de dovezi directe, deoarece la fundul oceanului nu s-au păstrat roci din Hadean.

În acest context, întrebarea privind existența vieții în Hadean nu are un răspuns clar. Există unele dovezi indirect și controversate, dar neconcludente. Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că viața a apărut în eonul Arhean, care a urmat după Hadean. Cele mai vechi fosile de microorganisme datează din urmă cu 3,5 miliarde de ani, iar unele semnături chimice ale vieții ar putea fi chiar mai vechi. Cu toate acestea, perioada și locul exact al apariției vieții rămân o necunoscută.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii