Geologii resping ideea de Antropocen, după 15 ani de dezbateri

publicat de Florin Mitrea
39 vizualizări
Lacul Crawford - Antropocen

După 15 ani de dezbateri, un comitet al oamenilor de știință a decis că Antropocen (epoca în care impactul omului asupra planetei a devenit ireversibil) nu va deveni o epocă oficială în geologia Pământului. Decizia se dorește a fi definitivă, însă deja a fost contestată de alți oameni de știință.

Doisprezece membri ai Subcomisiei pentru Stratigrafia Cuaternarului (SQS) au votat împotriva creării epocii Antropocen și doar patru au votat pentru. Votul a fost contestat chiar de președintele SQS, paleontologul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, precum și de unul dintre vicepreședinții grupului, stratigraful Martin Head, de la Universitatea Brock din St. Catharines, Canada. SQS este un subcomitet al Comisiei Internaționale pentru Stratigrafie (ICS).

Dacă ar fi fost aprobată prin vot, propunerea ar fi încheiat Holocenul, epoca în care trăim, care a început la sfârșitul ultimei perioade glaciare, în urmă cu 11.700 de ani, și ar fi marcat începutul Antropocenului în anul 1952. Acesta este anul în care plutoniul rezultat de la testarea bombelor nucleare a apărut în sedimentele Lacului Crawford de lângă Toronto, Canada – un loc care, potrivit unor geologi, conservă într-o formă nealterată impacturile omenirii asupra Pământului. Alte indicii ale activității umane sunt microplasticul, pesticidele și cenușa de la arderea combustibililor fosili.

Antropocen – un concept cultural

Chiar dacă Antropocen nu va deveni o epocă a timpului geologic, el rămâne un concept cultural utilizat de multă lume pentru descrierea erei în care trăim, marcată de impacturile accelerate ale activităților umane, așa cum sunt schimbările climatice și pierderea biodiversității.

„Trăim acum pe o planetă fundamental imprevizibilă, în moduri pe care nu le-am mai experimentat în ultimii 12.000 de ani. Sensul ideii de Antropocen este clar ca cristalul din acest punct de vedere.” – Julia Adeney Thomas, istoric la Universitatea din Notre Dame, Indiana, S.U.A.

Decizia de respingere a propunerii a devenit publică prin intermediul ziarului New York Times, ediția din 5 martie, după ce SQS a finalizat un proces de votare ce a durat o lună, dar înainte ca liderii comitetului să finalizeze discuțiile și să facă anunțul oficial.

O parte dintre oamenii de știință care au ajutat la întocmirea propunerii sunt frustrați de aparenta înfrângere. Ei au petrecut mulți ani pentru a studia diverse situri de pe tot globul, care ar fi putut reprezenta începutul unei noi epoci influențate de activitățile umane. Ei au efectuat analize de mediu noi, studiind inclusiv resturile nucleare, cenușa și alte indicii ale impactului omenirii.

Deocamdată, SQS și ICS urmează să decidă cum vor trata solicitarea de anulare a votului. Între timp, dezbaterile științifice și publice despre Antropocen continuă.

O nouă abordare este aceea de a defini Antropocenul drept un eveniment al istoriei geologice, nu o epocă în sine – similar cu Marele Eveniment de Oxidare din urmă cu peste două miliarde de ani, când a crescut concentrația de oxigen din atmosfera Pământului. Potrivit lui Erle Ellis, ecolog la Universitatea din Baltimore, Maryland, S.U.A., această abordare are mai mult sens, deoarece evenimentele geologice se manifestă ca transformări ce apar în decursul timpului, nu ca treceri bruște de la o stare la alta. De fapt, această idee chiar a stat la baza votului de respingere al unora dintre membrii SQS.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii