Animale erbivore, carnivore și omnivore

publicat de Florin Mitrea
3,3K vizualizări
Turmă de oi

Animalele se împart în trei categorii, în funcție de ceea ce mănâncă. Animalele care consumă plante sunt erbivore, animalele care consumă carne sunt carnivore, iar cele care se hrănesc atât cu plante, cât și cu carne sunt omnivore.

Animalele erbivore

Orice animal care se hrănește doar cu plante este considerat erbivor. Doar faptul că un animal nu consumă carne nu face ca el să fie mic. Porcușorii de Guineea, iepurii, melcii și fluturii sunt exemple de erbivore de mici dimensiuni, iar caii, vacile, zebrele, cerbii și elefanții sunt exemple de erbivore mari.

În trecutul preistoric, numeroși dinozauri se hrăneau doar cu plante și atingeau proporții gigantice.

Animalele erbivore pot fi de diferite tipuri, inclusiv mamifere, insecte, viermi, nevertebrate și chiar unele păsări.

Animalele carnivore

Orice animal care se hrănește doar cu carne este considerat carnivor. Carnivorele prezintă adesea dinți ascuțiți și gheare pentru a putea sfâșia carnea. De cele mai multe ori, în cadrul ecosistemului lor, carnivorele vor prăda erbivorele.

Carnivorele mici includ păianjenii, broaștele și liliecii. Carnivorele de dimensiuni medii includ păsările mari, cum sunt vulturii și șoimii, șerpii și mâncătorii de furnici. Carnivorele mari variază de la câinii sălbatici și lupi până la prădători mari precum leii, tigrii și crocodilii.

Animalele omnivore

Orice animal care se hrănește atât cu plante, cât și cu carne este considerat omnivor. Oamenii sunt omnivori, au dinții lați și ascuțiți și au capacitatea de a digera carnea, fructele și legumele.

Urșii sunt un alt exemplu de animale omnivore, deoarece mănâncă atât fructe de pădure, cât și carne. Omnivorele de talie medie includ animale precum ratonii, porcii și găinile.

Dinții

Adesea, dinții pot reprezenta un indiciu cu privire la categoria în care se încadrează un animal. Acesta nu este întotdeauna cazul, însă erbivorele au, de obicei, dinții mai plați pentru a măcina vegetația, în timp ce carnivorele au dinții mai ascuțiți pentru a sfâșia carnea.

Multe omnivore prezintă o combinație a celor două tipuri de dinți, ceea ce le permite mestecarea și digestia hranei pe care o consumă.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii