Poluarea aerului cauzată de particulele ultrafine emise de autovehicule și unele procese industriale a fost asociată cu decesul a 1.100 de persoane pe an în regiunile Toronto și Montreal din Canada, potrivit rezultatelor unui studiu publicate în revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Așa-numitele particule ultrafine (UFP), a căror mărime este de o mie de ori mai mică decât cea firului de păr, provoacă boli cardiovasculare și cancer la adulți, în timp ce expunerea la acești poluanți poate crește rata nașterilor de copii cu greutate mică.
„Particulele ultrafine sunt incredibil de mici, ceea ce le permite să pătrundă adânc în plămâni și să intre în fluxul sanguin”, spune Scott Weichenthal, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea McGill din Montreal, Canada.
Cercetătorii au măsurat nivelurile poluării aerului din Toronto și Montreal, într-o zonă în care trăiau 1,5 milioane de rezidenți adulți, în perioada 2001-2016. Studiul a arătat că expunerea pe termen lung la particulele ultrafine s-a corelat cu o creștere de 7% a riscului de decese neaccidentale.
Zonele situate mai aproape de autostrăzi, aeroporturi și căi ferate au înregistrat concentrații mai mari de UFP, fapt care corespunde cu măsurătorile din Europa.
„Studiul nostru arată clar legătura dintre expunerea pe termen lung la UFP și creșterea riscului de mortalitate, subliniind nevoia urgentă a unor acțiuni de reglementare în privința acestor particule”, adaugă Weichenthal.
Emisiile de particule ultrafine nu sunt reglementate prin normele de poluare a aerului, spre deosebire de particulele în suspensie, al căror efecte periculoase asupra sănătății sunt bine cunoscute.
Particulele ultrafine
Particulele ultrafine (UFP) sunt particule de materie de dimensiuni nanometrice (mai mici de 0,1 micrometri sau 100 de nanometri în diametru). Ele sunt mult mai mici decât particulele PM10 și PM2,5 și se crede că sunt mai agresive pentru sănătate comparativ cu acestea din urmă.
Există două categorii de UFP: pe bază de carbon și pe bază de metale. Ele pot fi rezultatul activităților umane (emisii de la procese de combustie, inclusiv de la automobile, toner de imprimantă, fum de țigară) sau pot apărea în mod natural (particule vulcanice, pulberi oceanice, fum).