Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2024

publicat de Florin Mitrea
48 vizualizări
Ziua mondială a păsărilor migratoare

În 2024, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este sărbătorită pe 11 mai și pe 12 octombrie. Sloganul din acest an este „Protejând insectele, protejați păsările” și se concentrează pe importanța insectelor ca sursă esențială de hrană pentru păsările migratoare.

Insectele, cel mai divers grup de organisme de pe planetă, sunt cruciale pentru rețeaua trofică. Ele nu reprezintă doar principala sursă de hrană pentru o largă majoritate a păsărilor din lume, ci susțin și alte specii de plante și animale. Pentru păsările care depind de insecte, fluxul și refluxul populațiilor de insecte pot afecta semnificativ perioadele, durata și succesul migrației. De fapt, migrația este foarte dependentă de abundența surselor de hrană la locurile de repaus de pe traseul de migrație (păduri, pajiști sau zone umede).

La nivel global, populațiile de insecte se află într-un declin fără precedent, ceea ce poate amenința direct păsările și capacitatea lor de a migra, a se hrăni și a se reproduce. De aceea, scopul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța insectelor ca surse de esențiale de energie pentru păsări și să sprijine modalitățile de conservare atât a insectelor, cât și a păsărilor.

Insectele și păsările

Fiecare specie de păsări a evoluat în decursul milioanelor de ani pentru a consuma o anumită hrană. În timp ce majoritatea păsărilor cântătoare migratoare mănâncă semințe, fructe, insecte, nevertebrate acvatice, larve sau muguri, fiecare specie individuală are o dietă unică. Odată cu schimbarea sezoanelor, milioane de păsări migrează către regiuni mai calde, unde hrana să găsește din abundență pentru a putea supraviețui.

De exemplu, există specii de păsări de pajiște care se hrănesc aproape tot timpul anului cu semințe, dar în sezonul de cuibărit consumă lăcuste, gândaci și fluturi, cu care își hrănesc și puii. Alte specii sunt erbivore ca adulți, dar se bazează pe insecte pentru a-și crește puii și caută zonele umede bogate în astfel de resurse în timpul verii, înainte de a migra toamna.

Există, de asemenea, păsări insectivore aeriene, adică păsări care prind insectele în timp ce zboară. Ele pot consuma într-o singură zi o cantitate de insecte echivalentă cu o treime din greutatea lor corporală (aproximativ 1.000 de insecte). Din păcate, aceste specii de păsări au cunoscut cel mai accentuat declin – de circa 73%, reprezentând o pierdere de 156,8 milioane de păsări.

Cum putem contribui la Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Insectele trăiesc în habitate naturale, cum ar fi zonele umede, pâraiele, pajiștile și pădurile, unde zboară sau plutesc în aer și sunt mâncate de păsări și lilieci. În plus, multe insecte trec printr-o etapă de omidă, atunci când se hrănesc cu părți ale plantelor, cum ar fi frunzele, crenguțele, mugurii sau tulpinile.

Insectele îndeplinesc atât de multe roluri importante: polenizează plantele, afânează solul și îl mențin sănătos, controlează dăunătorii, iar fluturii și moliile ne aduc o frumusețe excepțională și sunt polenizatori importanți. Iată câteva lucruri simple cu care le putem ajuta:

  • să le oferim un habitat natural prin plantarea de arbori, tufișuri, ierburi și flori native pentru regiunea în care trăim; plantele native furnizează hrană și alte resurse pentru animalele sălbatice din zonă, deoarece ele au evoluat împreună;
  • să tundem mai rar gazonul în timpul primăverii, pentru a permite plantelor să înflorească și să ajute insectele polenizatoare;
  • să nu îndepărtăm frunzele căzute, deoarece polenizatorii și alte insecte profită de habitatul creat de acestea, mai ales în timpul iernii; în plus, frunzele moarte se descompun și creează compost ce poate îmbunătăți structura și fertilitatea solului;
  • să renunțăm la utilizarea pesticidelor, deoarece acestea omoară sau dăunează insectelor, păsărilor și plantelor pe care se bazează numeroase specii de insecte și alte viețuitoare;
  • să transformăm gazonul sau o parte a acestuia (care are puțină valoare pentru insecte) într-o grădină de plante native, de care să beneficieze polenizatorii și alte insecte folositoare;
  • să protejăm și să refacem habitate precum zonele împădurite, zonele umede și pajiștile naturale, unde trăiesc și se înmulțesc insectele;
  • să menținem luminile artificiale oprite între zori și amurg în timpul sezoanelor de migrare de toamnă și primăvară; iluminatul artificial poate afecta, de asemenea, drastic comportamentul insectelor și polenizatorilor, reducând capacitatea plantelor de a produce fructe și de a se reproduce.

Banner ziua păsărilor migratoare

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign