Delfinii, unele dintre cele mai inteligente animale din lume

publicat de Florin Mitrea
86 vizualizări
Delfinii în apa mării

Delfinii pot înota prin apă la fel de grațios ca orice pește, însă ei nu sunt pești, ci mamifere. Acest lucru îi plasează alături de alte animale marine faimoase, cum sunt balenele, focile și lamantinii. Delfinii sunt mamifere deoarece au sângele cald, respiră prin plămâni (nu prin branhii, precum peștii), dau naștere la puii vii, produc lapte cu care își hrănesc puii, au păr pe corp (chiar dacă acest lucru nu pare evident la prima vedere).

Un animal cu sângele cald își poate regla singur temperatura corpului, deci se poate menține cald chiar și atunci când apa din jur are o temperatură scăzută. Unele dintre mediile marine în care trăiesc delfinii, așa cum sunt apele din nordul Oceanului Pacific, pot deveni foarte reci. De aceea, în astfel de locuri, a avea sângele cald constituie un mare avantaj pentru supraviețuire. Sângele cald face ca delfinii și alte cetacee să fie mai puțin predispuse la infecții și alte boli care afectează animalele cu sânge rece.

O altă trăsături esențială a mamiferelor marine este faptul că ele respiră prin plămâni, nu prin branhii. Delfinii, la fel ca balenele, trebuie să se ridice periodic la suprafața apei pentru a-și reface rezerva de aer. De asemenea, aceste mamifere își înlocuiesc 80% din aerul din plămâni la fiecare respirație, în timp ce oamenii își pot înlocui doar 17%. Mamiferele marine au o capacitate mai mare de stocare a oxigenului la nivelul plămânilor, sângelui și mușchilor. Toate acestea creează o utilizare mai eficientă a oxigenului în corp și permit multor specii să se scufunde pentru perioade lungi de timp.

Delfinii nasc pui vii și nu depun ouă. Ei pot rămâne gestanți la fiecare 2-4 ani odată ce ajung la maturitate, dar la unele specii perioada dintre nașteri poate fi de 5-7 ani. Puii de delfin tind să rămână aproape de mamele lor câțiva ani. Totuși, unii dintre ei rămân cu mama lor toată viața.

După ce au născut, femelele de delfin produc lapte pentru a-i hrăni. Ele și-au dezvoltat anumite trăsături fiziologice pentru a putea alăpta în mediul acvatic. Puii nou-născuți au păr pe rostru (cioc). Acest păr cade imediat după naștere și se crede că reprezintă o rămășiță evolutivă de când trăiau pe uscat.

Delfinii sunt inteligenți?

Delfinii sunt considerați unele dintre cele mai inteligente animale și prezintă câteva abilități cognitive care îi scot în evidență. Mulți cercetători consideră inteligență drept o combinație între percepție, comunicare și rezolvarea problemelor. Așadar, putem observa inteligența delfinilor după modul în care ei comunică și utilizează uneltele.

Comunicarea reprezintă o parte însemnată a modului în care aceste mamifere marine socializează și vânează. Ei au capacitatea de ecolocație, ceea ce le permite să localizeze alți delfini sau alte specii chiar și în condițiile cu puțină lumină din oceane.

În ciuda faptului că le lipsesc mâinile, delfinii pot utiliza diferite unelte. De exemplu, unul dintre trucurile lor este să poarte un burete la capătul ciocului și să îl utilizeze ca protecție împotriva rănirii atunci când sapă la fundul mării în căutare de hrană.

Câte specii de delfini există?

Există 36 de specii de delfini, care trăiesc în toate oceanele lumii, deci sunt specii marine (de apă sărată). Există și câteva specii care trăiesc în apele dulci (în Asia de Sud și Amazon).

Delfinii au forme și mărimi variate, iar fiecare specie vine că trăsăturile sale unice. Cel mai mare delfin este orca și poate ajunge la 9 metri lungime. Cel mai mic delfin este delfinul de Maui și are 1,5 metri. Mulți delfini sunt de culoare gri, dar unele specii prezintă tipare de alb și negru sau chiar sunt de culoare roz. Hrana lor este reprezentată de pești și calmari.

Toate speciile de delfin sunt gregare, adică trăiesc în grupuri. De fapt, multe specii formează grupuri de peste o mie de indivizi.

Amenințări la adresa delfinilor

Timp de secole, oamenii au vânat aceste mamifere pentru carnea și grăsimea lor. Astăzi, principala amenințare la adresa delfinilor este faptul că pot fi prinși accidental în plasele vaselor de pescuit, fapt care îi împiedică să mai iasă la suprafață pentru a inhala aer proaspăt.

O altă amenințare este încălzirea oceanelor cauzată de schimbările climatice, care face ca o parte din sursa lor de hrană să coboare în ape mai adânci și mai reci. În plus, valurile de căldură marine par a avea un impact negativ asupra reproducerii delfinilor și a capacității lor de supraviețuire.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign