Insectele, arahnidele și alte artropode

publicat de Florin Mitrea
1,1K vizualizări
Artropode

Gândac. Păianjen. Chilopod. Homar. Artropodele (din greacă ”arthron” – ”articulație” și ”podos” – ”picior”) vin în aproape orice formă și culoare imaginabile. Și pot fi găsite în medii diverse, de la adâncurile oceanului până în deșert. Însă toate artropodele prezintă în comun două caracteristici-cheie: exoschelet dur și picioare cu articulații.

Articulațiile artropodelor funcționează similar cu ale noastre, notează Greg Edgecombe, care lucrează la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Anglia. Multe dintre ele prezintă un genunchi asemănător cu al nostru.

Părțile noastre dure – oasele – se găsesc la interior, sub piele. În schimb, artropodele au părțile lor dure la exterior, unde pot funcționa ca o armură, spune Edgecombe. Aceasta le permite să trăiască în medii aspre, inclusiv sub apă și sub pământ.

Diferitele specii de artropode prezintă multe caracteristici unice, însă toate se încadrează în patru grupe principale: chelicerate, crustacee, miriapode și insecte.

Cheliceratele: arahnide, păianjeni de apă și crabi-potcoavă

Trăsăturile unice ajută oamenii de știință să împartă artropodele în subgrupe. Majoritatea artropodelor prezintă fălci asemănătoare cu ale noastre, numite mandibule. Însă, spre deosebire de noi, artropodele mestecă dintr-o parte în alta – doar dacă nu sunt chelicerate. Aceste creaturi și-au înlocuit fălcile cu chelicere – prima pereche de apendice, în formă de pensă sau gheară, situate pe cap, în regiunea preorală, formate din 2-3 articole și terminate, de obicei, printr-un clește (chelă).

Arahnidele prezintă clești ascuțiți, iar unele prezintă venin în chelicere. Majoritatea arahnidelor prezintă opt picioare.

Grupul arahnidelor include păianjenii și scorpionii. Această clasă include și unii membri mai ciudați, cum ar fi solifugidele. Acestea seamănă oarecum cu păiajenii, dar nu sunt păiajeni, și prezintă piese bucale uriașe, care pot rupe și fragmenta prada în bucăți.

Păiajenii de mare și crabii-potcoavă aparțin altor clase de chelicerate. Păianjenii de mare seamănă cu păianjenii, însă trăiesc în mare și prezintă suficiente trăsături distincte pentru a fi încadrați într-o clasă proprie. Crabii-potcoavă, în ciuda denumirii lor, nu sunt crabi adevărați, deci nu sunt crustacee. Iar ADN-ul lor este similar cu cel al arahnidelor, însă prezintă zece picioare, nu opt.

Crab-potcoavă

Crabii-potcoavă nu sunt crabi adevărați, ci chelicerate – animale înrudite cu arahnidele. | Foto: BRITANNICA

Crustaceele, creaturi ale mărilor … de obicei

Dacă ați mâncat vreodată crabi, homari sau creveți, atunci ați mâncat crustacee. Totuși acest grup de artropode include și specii mai puțin apetisante, cum ar fi balanii, oniscoideele, krillii și planctonul.

Crustaceele variază în dimensiuni de la crabul-păianjen japonez, care poate ajunge la patru metri, până la copepodele microscopice. Acestea din urmă sunt foarte importante, deoarece constituie baza lanțului trofic.

Majoritatea crustaceelor trăiesc în apă, însă unele oniscoidee se găsesc pe uscat. Deși prezintă 14 picioare, acestea nu trebuie confundate cu miriapodele.

Miriapodele, artropodele cu numeroase picioare

Probabil că deja cunoașteți două tipuri principale de miriapode: milipedele (diplopodele) și chilopodele. Miriapodele trăiesc pe uscat și majoritatea prezintă numeroase picioare. Deși chilopodele și milipedele pot arata la fel, există o diferență-cheie între ele: chilopodele sunt toate prădătoare și prezintă gheare.

Aceste gheare nu sunt chelicere. În schimb, chilopodele se hrănesc cu ajutorul mandibulelor, la fel ca insectele și crustaceele. Ele mai prezintă o pereche de picioare în formă de gheare, veninoase.

Prin contrast, milipedele sunt erbivore. Deoarece se hrănesc cu plante, ele nu trebuie să se deplaseze repede, fiind mult mai lente decât chilopodele.

Chilopod

Chilopodele, cum este specia Lithobius forficatus din imagine, prezintă mandibule în spatele cleștilor lor veninoși. | Foto: WIKIPEDIA

Insectele, cel mai mare grup de artropode

Există mai multe specii de insecte pe uscat decât toate artropodele la un loc, afirmă Kip Will, entomolog la Universitatea Berkeley, California. Albinele zboară, gândacii se târăsc ca niște tancuri în miniatură, iar bastonașul australian (Extatosoma tiaratum) se camuflează pentru a arăta ca o combinație între o frunză și un scorpion. Oricât de diferite ar putea fi insectele, cele mai multe dintre ele prezintă șase picioare și trei părți ale corpului – cap, torace și abdomen. ”Uneori, ele doar și-au modificat unele dintre aceste părți în feluri care le fac să arate foarte diferite”, explică Will.

Toate aceste forme diferite ale insectelor nu se datorează unui singur factor. Ele ar putea fi date de lumea în care insectele trăiesc. Dimensiunile lor mici înseamnă că insectele văd lumea diferit față de cum o vedem noi. De exemplu, ne putem gândi la un singur arbore, unde pot exista diferite tipuri de insecte: unele care se hrănesc din rădăcini, unele sub scoarță, unele cu lemnul putred, iar altele cu muguri, flori, polen sau nectar. Fiecare dintre aceste surse de hrană ar putea necesita o formă ușor diferită a corpului. Este ca un întreg ecosistem pe un sigur arbore – iar fiecare specie prezintă o formă diferită pentru a îndeplini un anumit rol.

Forme de insecte

Gândacii sunt unele dintre cele mai variate tipuri de insecte. Însă ei reprezisntă doar un grup în cadrul artropodelor. | Foto: WIKIPEDIA

Gândac, un termen cu dus și întors

Deși oamenii folosesc deseori termenul de ”gândac” atunci când se referă la orice este târâtor și înfiorător, aceste cuvânt aparține unui grup specific de insecte. Acest grup include gândacii puturoși și ploșnițele de pat. Aceasta înseamnă că toți gândacii sunt insecte, însă nu toate insectele sunt gândaci.

Acum că ați învățat mai multe despre insecte, data viitoare când cineva vă arată un ”gândac grozav”, care se dovedește a fi un păianjen, puteți să-i spuneți că este grozav, dar nu și gândac.

Sursa: Science News.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii