Alpaca, o specie de camelide din America de Sud

publicat de Florin Mitrea
23 vizualizări
Alpaca, o specie de camelide

Alpaca (Lama pacos) este o specie de camelide (mamifere erbivore din familia Camelidae) care trăiește în America de Sud. Este asemănătoare și adesea confundată cu lama (Lama glama). Totuși, alpaca este semnificativ mai mică decât lama. Aceste două specii sunt rude apropiate și se pot încrucișa cu succes. Se crede că ambele specii au fost domesticite din rudele lor din sălbăticie, vicuña și guanaco. Există două rase de alpaca: Suri și Huacaya.

Aceste mamifere trăiesc pe un vast teritoriu din America de Sud, care acoperă nordul statului Chile, nordul Boliviei, Anzii Peruvieni și Ecuadoul. Ele se întâlnesc pe pășunile de la altitudini înalte.

Alpaca
Foto: NOTNOISY/WIKIMEDIA COMMONS (CC BY 3.0 DEED)
Lama pacos

alpaca

Regnul: Animalia
Încrengătura: Chrodata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Artiodactyla
Familia: Camelidae
Genul: Lama
Specia: Lama pacos

Aspect

Alpaca este cel mai mic membru al familiei camelidelor, având un gât și un corp svelte. Capul și întregul corp sunt subțiri, în timp ce urechile sunt mari și acuminate (se termină printr-un vârf lung și ascuțit). Unele exemplare au blana unicoloră, în timp ce altele o au multicoloră, incluzând aici aproximativ 22 de nuanțe: de la negreu la alb sau de la culoarea ghimbirului la maroniu. Incisivii superior și și inferiori, împreună cu caninii inferiori servesc masculilor la luptă.

Comportament și stil de viață

Alpacalele sunt animale sociale și trăiesc în grupuri familiale, formate dintr-un mascul alfa, care este teritorial, femele și puii acestora. Ca regulă generală, turmele de alpacale sunt mari și acoperă teritorii întinse. Masculii alfa pot oferi protecției femelelor din exterior, luându-le în turma lor.

Cu toate acestea, imediat ce un mascul din afară înfrânge masculul alfa al turmei, acesta va deveni liderul turmei respective. De aici rezultă rivalitatea dintre masculi, care duce la lupte violente. Aceste rivalități sunt însoțite, de obicei, de sunete stridente emise de masculii alfa pentru a se avertiza reciproc sau pentru a speria alți masculi care se apropie de turmă.

Alpaca desfășoare activitatea cea mai intensă la răsăritul și apusul soarelui, în special puii și juvenilii, care sunt foarte jucăuși în această perioadă. Indivizii din turmă se avertizează între ei prin niște sunete ascuțite, ca  niște zbierăte de înaltă tonalitate. Turma poate ataca prădătorii mai mici cu ajutorul picioarelor din față și poate scuipa. Alpacalele pot fi uneori agresive, dar și foarte blânde, inteligente și atente la ce se întâmplă în jur.

Dietă și hrănire

Alpacalele sunt erbivore (graminivore). Ele se hrănesc cu iarbă sau fân, dar, în general, le place să mestece aproape orice.

Reproducere

Alpacalele sunt poligame, adică un mascul se poate împerechea cu mai multe femele. Reproducerea poate avea loc în orice perioadă a anului, iar perioada de gestație este de 242-345 de zile, după care femela naște un singur pui, deși există și cazuri de naștere a unei perechi de gemeni. Puii se hrănesc cu lapte matern timp de șase luni și sunt înțărcați mai devreme sau mai târziu, în funcție de rata de creștere.

Masculii ating maturitatea sexuală la trei ani, în timp ce femelele sunt pregătite pentru împerechere mult mai devreme, la vârsta de doar un an.

Populație și amenințări

Alpaca nu este inclusă în Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), deoarece populația sa nu este amenințată. Aceasta se datorează faptului că specia trăiește sub îngrijirea omului, nu în sălbăticie. În lume există aproximativ 3,5 milioane de indivizi, dintre care 87% trăiesc în Peru și 9,5% în Bolivia.

Datorită caracteristicilor lor morfologice specifice, cum ar fi picioarele subțiri, aceste erbivore nu pot deteriora solul sau culturile din arealul lor. În plus, ele mănânc ierburi native și plante medicinale întâlnite în ecosistemul lor. Pe de altă parte, datorită faptului că pot suporta temperaturi extrem de aspre, alpacalele îi ajută pe oameni în timpul iernii.

Sursa: Animalia.bio

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii