Un urs polar doarme pe un aisberg în derivă în Oceanul Arctic

publicat de Florin Mitrea
17 vizualizări
Urs polar pe un aisberg

O imagine sfâșietoare surprinde un tânăr urs polar (Ursus maritimus) în timp ce doarme pe un mic aisberg aflat în derivă. Fotografia a fost realizată de fotograful britanic amator Nima Sarikhani în largul coastelor arhipelagului norvegian Svalbard, situat dincolo de Cercul Arctic, la circa 800 km de Polul Nord. Imaginea a câștigat premiul „Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award”.

După trei zile de căutare disperată a urșilor polari prin ceața densă, nava de expediție pe care se afla Sarikhani și-a schimbat cursul și a navigat spre sud-est, spre niște gheață marină. Acolo, echipajul a observat doi urși polari – un mascul mai tânăr și un mascul mai în vârstă. Chiar înainte de miezul nopții, în timp ce nava plutea în apropierea celor doi urși, cel mai tânăr s-a urcat pe un aisberg mic și și-a încropit un pat, înainte de a adormi cu labele întinse înainte.

Membrii publicului au votat „Patul de gheață”, așa cum a fost intitulată fotografia, drept câștigător al competiției, dintr-o listă scurtă de 25 de imagini organizate de un juriu și de Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Fotografia emoționantă realizată de Nima ne permite să observăm frumusețea și fragilitatea planetei noastre. Ea ne reamintește legătura inseparabilă dintre un animal și habitatul său și servește ca o reprezentare vizuală a impactului negativ al încălzirii globale și pierderii  habitatelor.” – Douglas Gurr, director al Muzeului de Istorie Naturală din Londra

Schimbările climatice sunt considerate cea mai mare amenințare la adresa urșilor polari, deoarece creșterea temperaturilor topește gheața marină de care depind aceste mamifere. Potrivit Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în sălbăticie mai există acum circa 26.000 de urși polari, specia fiind considerată vulnerabilă și în pericol de dispariție.

Fotografia câștigătoare va fi expusă, alături de alte patru imagini „foarte lăudate”, atât online, cât și în expoziția „Wildlife Fotographer of the Year” de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, până pe 30 iunie.

Ursul polar

Ursus maritimus (Urs polar)

Ursul polar (Ursus maritimus) este cea mai mare specie de urs și cel mai mare carnivor terestru. Acest prădător trăiește în Arctica [...]

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii