Licuricii, insecte care emit lumină

publicat de Florin Mitrea
31 vizualizări
Licuricii în zbor

Licuricii sunt insecte bine cunoscute peste tot în lume, dar puțini își dau seama că aceste insecte sunt de fapt gândaci, membri nocturni ai familiei Lampyridae. Majoritatea licuricilor sunt înaripați, ceea ce îi deosebește de alte insecte luminiscente din aceeași familie, cunoscute în mod obișnuit sub numele de viermi strălucitori.

Habitatul licuricilor

Există aproximativ 2.000 de specii de licurici. Aceste insecte trăiesc într-o varietate de medii calde, dar și în regiunile mai temperate și pot fi observate în serile de vară. Licuricii iubesc umezeala și adesea trăiesc în zone umede din Asia și America. În regiunile aride, ei se întâlnesc în locurile umede sau care rețin umezeala.

Licuricii preferă pădurile, câmpurile și mlaștinile din apropierea lacurilor, iazurilor, bălților, râurilor sau pâraielor.

Licuricii și bioluminiscența

Licuricii prezintă organe specializate pentru producerea luminii, care sunt localizate sub abdomen. În interiorul celulelor din aceste organe, oxigenul este combinat cu o substanță numită luciferină pentru a produce lumină, proces din care aproape că nu rezultă căldură. Acest proces de producere a luminii are o eficiență de 100%, adică întreaga energie utilizată este transformată în lumină.

De obicei, lumina licuricilor este intermitentă și licărește după tipare care sunt unice fiecărei specii. Fiecare sclipire de lumină este un semnal optic care ajută licuricii să-și găsească partenerii. Oamenii de știință nu cunosc cu exactitate modul în care insectele reglează acest proces de emitere cu intermitență a luminii.

Lumina emisă de licurici ar putea servi și ca mecanism de apărare, funcționând ca un avertisment pentru eventualii prădători. Această teorie este susținută de faptul că larvele de licurici emit și ele lumină.

Reproducerea și dieta licuricilor

Femelele de licurici își depun ouăle în sol, unde larvele se dezvoltă până la stadiul de adult. Larvele se hrănesc cu viermi și melci din sol, pe care îi injectează cu o substanță paralizantă. Adulții se hrănesc, de obicei, cu nectar și polen, iar unii adulți nu se hrănesc deloc.

Licuricii au o viață scurtă. Adulții trăiesc suficient doar pentru a se împerechea și a depune ouăle, motiv pentru care nu au nevoie să se hrănească. Larvele trăiesc între unu și doi ani, de la un sezon de împerechere la altul.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii