Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2022 – impactul poluării luminoase

publicat de Florin Mitrea
322 vizualizări
Ziua păsărilor migratoare 2022

Misiunea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare este de a crește gradul de conștientizare în privința păsărilor migratoare și a problemelor legate de conservarea lor. Campania subliniază importanța cooperării internaționale și încurajează acțiunile naționale și locale pentru protejarea păsărilor migratoare.

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este organizată sub egida a două tratate ale ONU: Convenția pentru conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) și Acordul privind păsările de apă migratoare africane și eurasiatice (AEWA). Campania din anul 2022 este susținută activ și de alte organizații, cum ar fi BirdLife International.

Rădăcinile Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare pot fi urmărite încă din 1993, când Ziua Internațională a Păsărilor Migratoare a fost creată în America pentru a atrage atenția publicului asupra necesității cooperării internaționale pentru conservarea păsărilor și habitatelor. În 2006, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost inițiată de CMS și AEWA, inițial ca o măsura pentru a contracara publicitatea negativă pe care păsările migratoare o primesc la nivel global din cauza gripei aviare.

Zece ani mai târziu, în 2017, cele două campanii și-au unit forțele, iar Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a devenit acum un efort cu adevărat global.

Temele anterioare ale Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare s-au concentrat pe probleme precum schimbările climatice, barierele din calea migrației, uciderea ilegală a păsărilor și poluarea cu plastic. Tema din acest an se tratează impactul poluării luminoase asupra păsărilor migratoare.

Ce este poluarea luminoasă?

Utilizarea luminii artificiale în timpul nopții este în creștere în întreaga lume. Monitorizarea din satelit a arătat că, din 2021 până în 2016, zonele exterioare iluminate artificial au crescut cu 2,2% pe an. Potrivit unui alt studiu din 2021, acest procent ar putea fi mai mare.

Deși definițiile poluării luminoase variază, potrivit Rezoluției 13.05 a CMS ”poluarea luminoasă se referă la lumina artificială care perturbă tiparele naturale ale luminii și întunericului în ecosisteme.”

Lumina artificială este folosită pentru a ilumina străzile, proprietățile comerciale, proprietățile particulare și zonele industriale. Adesea este folosită din motive de securitate, în timp ce bisericile, monumentele, podurile și alte construcții pot fi iluminate în timpul nopții din motive estetice. Astăzi, peste 80% din populația lumii trăiește sub un ”cer iluminat”, o cifră care în Europa și America de Nord se apropie de 99%. Utilizarea crescută a luminii a modificat dramatic mediul natural și are impact asupra animalelor sălbatice, inclusiv numeroase specii de păsări migratoare.

Cum afectează lumina păsările?

Poluarea cu lumină poate perturba comportamentul păsărilor, inclusiv migrația, căutarea hranei și comunicarea vocală. Ea le afectează nivelurile de activitate și consumul de energie. Păsările migratoare sunt în mod particular expuse la poluarea luminoasă, mai ales cele care migrează în timpul nopții. Poluarea cu lumină atrage și dezorientează păsările migratoare nocturne, care pot ajunge să se învârtă în cerc în jurul zonelor iluminate. Acest comportament nenatural indus de lumină poate face că păsările să-și epuizeze rezervele de energie și le expune la riscul de epuizare, prădare și coliziuni letale.

În fiecare an, poluarea luminoasă contribuie la moartea a milioane de păsări în urma coliziunilor cu clădirile și alte construcții de infrastructură. Păsările cu migrație lungă își pot începe și finaliza migrația în zone cu o poluare luminoasă relativ scăzută, dar în timpul migrației ele pot zbura peste zone urbane puternic dezvoltate, cu un nivel ridicat de lumină artificială. Păsările migratoare pot fi atrase de lumini, mai ales atunci când stratul de nori este coborât, când este ceață sau plouă ori când ele zboară la latitudine joasă.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign