Pe Pământ există locuri foarte reci. De la Polul Sud până la Cercul Arctic, temperaturile pot coborî până la niveluri extrem de joase.
În general, temperatura medie a planetei noastre variază de la -25 de grade Celsius până la +45 de grade Celsius. Pentru comparație, pe planeta Mercur, temperatura medie din timpul zilei este de 430 de grade Celsius, iar temperatura medie din timpul nopții este de -180 de grade Celsius.
Care este cel mai rece loc de pe Pământ? Estul Platoului Antarctic, unde temperaturile pot coborî până la -98 de grade Celsius. Această temperatură extrem de coborâtă a fost măsurată în ziua de 10 august 2010.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după reexaminarea datelor din satelit, în cadrul unui studiu care a fost publicat în Geophysical Research Letters. Factorii care determină aceste temperaturi extrem de coborâte sunt atmosfera clară și aerul extrem de uscat – umiditatea din aer poate înmagazina căldura. Aceste două condiții trebuie să persiste mai multe zile pentru ca temperatura să coboare până la -98 de grade Celsius.
Anterior, cea mai coborâtă temperatură de pe Pământ fusese măsurată la Stația de Cercetări Vostok din Antarctica, unde s-au înregistrat -89,2 grade Celsius în ziua de 21 iulie 1983. Stația de Cercetări Vostok este situată la 1.301 km față de polul sud geografic.
Condițiile climatice trebuie să fie perfecte pentru a se înregistra temperaturi atât de coborâte. În anul 2009, o echipă de cercetători a descoperit că o masă de aer rece a împiedicat pătrunderea aerului relativ cald din Oceanul Antarctic, ceea ce a învăluit stația într-un vârtej de aer înghețat.
Cea mai rece zonă locuită este localitatea Oimeakon din estul Siberiei, unde s-au înregistrat -71,2 grade Celsius în anul 1924. Temperatura medie în timpul iernii din Oimeakon este de -50 de grade Celsius.
Cel mai rece oraș de pe glob este Yakutsk, Rusia, unde s-au înregistrat -62,2 grade Celsius pe data de 18 ianuarie 2023. Localizat la 450 km sud față de Cersul Arctic, Yakustk este cel mai mare oraș construit pe permafrost (sol permanent înghețat).
Oamenii de știință studiază temperaturile extreme pentru a înțelege mai bine planeta. În mod particular, temperaturile coborâte extreme pot ajuta cercetătorii să înțeleagă tendința actuală a climatului către încălzire.
Sursa: Live Science