Un asteroid nou descoperit are mici șanse de a lovi Pământul în anul 2046

publicat de Florin Mitrea
39 vizualizări
Asteroidul 2023 DW (ilustrație)

Un asteroid nou descoperit, având dimensiunile unui bazin olimpic de înot, are o „mică șansă” de a intra în coliziune cu pământul peste 23 de ani, potrivit Planetary Defense Coordination Office al NASA.

Asteroidul prezintă o șansă din 625 de a se lovi de planeta noastră, potrivit predicțiilor Agenției Spațiale Europene, deși, după calculele efectuate de Jet Propulsion Laboratory al NASA, șansele sunt de una din 560.

Roca spațială, denumită 2023 DW, este singurul obiect cosmic de pe Torino Impact Hazard Scale (o măsură pentru clasificarea riscurilor ca un obiect cosmic să se lovească de planeta noastră) care prezintă un risc de nivel 1 din 10. Toate celelalte obiecte de pe această listă prezintă un risc 0.

Deși 2023 DW se află în capul listei, nivelul 1 înseamnă că riscul de coliziune este extrem de puțin probabil, fără a exista vreun motiv de îngrijorare din partea publicului, potrivit Jet Propulsion Laboratory. Nivelul de risc 0 înseamnă că riscul de coliziune este zero sau atât de mic încât este efectiv zero.

NASA subliniază că șansele de impact ar putea fi modificate în mod dramatic pe măsură ce sunt adunate mai multe informații despre 2023 DW și sunt efectuate calcule suplimentare. De obicei, atunci când un obiect cosmic este descoperit pentru prima dată, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca datele să fie prelucrate în totalitate și pentru ca incertitudinile să fie reduse.

Asteroidul 2023 DW are un diametru de aproximativ 50 de metri. Pe măsură ce orbitează Soarele, se prognozează că va avea 10 apropieri de Pământ, cea mai semnificativă fiind în 14 februarie 2046, urmată de altele două în anii 2047 și 2054. Când se va afla cel mai aproape de planeta noastră, se estimează că asteroidul se va afla la o distanță de 1,8 milioane de kilometri față de noi.

Asteroidul călătorește cu o viteză de circa 25 de kilometri pe secundă și se află acum la peste 18 milioane de kilometri de Pământ, efectuând o rotație completă în jurul Soarelui în 271 de zile.

În acest context, trebuie să ne reamintim de succesul Misiunii DART a NASA, prin care agenția spațială americană a reușit să devieze asteroidul Dimorphos de la traiectoria sa. Această misiune arată că omenirea ar putea fi pregătită pentru confruntarea cu rocile spațiale aflate pe un curs de coliziune cu planeta noastră.

Sursa: CNN

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii