Structura sistemului cardiovascular al omului

publicat de Florin Mitrea
223 vizualizări
Sistemul cardiovascular

Sistemul cardiovascular, cunoscut și sub denumirea de sistem sau aparat circulator, este unul dintre cele mai importante sisteme din organismul nostru. Acest sistem transportă sângele încărcat cu oxigen, hormoni, glucoză, vitamine, minerale, reziduuri și orice alte substanțe care sunt produse într-o anumită parte a corpului și trebuie să ajungă în altă parte a acestuia.

Inima

Inima este formată în principal din țesut muscular și țesut nervos și este împărțită în patru camere: camerele din partea superioară se numesc atrii, iar cele din partea inferioară se numesc ventricule.

Partea stângă a inimii aprovizionează corpul cu sânge oxigenat, în timp ce partea dreaptă a inimii ajută la schimbul de gaze de la nivelul plămânilor – eliminarea dioxidului de carbon rezultat în urma activității celulare și absorbția oxigenului proaspăt.

Sistemul cardiovascular utilizează o serie de vene și artere pentru a transporta sângele la și de la inimă. Arterele sunt  vase de sânge care transportă sângele de la inimă la țesuturi, iar venele sunt vase de sânge care transportă sângele de la țesuturi la inimă.

Arterele și venele majore ale sistemului cardiovascular

Atriul stâng primește sângele încărcat cu oxigen proaspăt de la plămâni prin intermediul venei pulmonare. Atriul drept primește sângele încărcat cu dioxid de carbon (și puțin oxigen) de la organele și țesuturile corpului prin intermediul venelor cave superioară și inferioară.

Apoi inima expulzează sângele din atriul stâng și atriul drept în ventricului stâng, respectiv ventriculul drept. Ventriculul stâng trimite sângele în tot corpul prin intermediul arterei aorte, iar ventriculul drept trimite sângele la plămâni prin intermediul arterei pulmonare.

Ventriculul stâng este cea mai mare dintre cele patru camere ale inimii, iar artera aortă este cel mai mare vas de sânge din corpul uman.

Ramificații majore ale arterei aorte

Atunci când sângele părăsește ventriculul stâng, există numeroase ramificații ale arterei aorte pentru a furniza sângele în tot corpul.

Arterele coronare aprovizionează cu sânge mușchiul inimii. În continuare, arterele carotide transportă sângele la creier, iar artera abdominală furnizează sângele în partea inferioară a corpului. În această zonă, din aortă se ramifică două artere axilare, care aprovizionează cu sânge cutia toracică, și două artere subclaviculare, care aprovizionează membrele superioare.

Din artera abdominală se ramifică arterele hepatică și splenică, ce transportă sângele la ficat, respectiv la splină. În continuare, se ramifică două artere renale, care furnizează sângele la rinichi, iar în final se ramifică două artere femurale, care aprovizionează cu sânge membrele inferioare.

Venele principale

Toate venele din corp, cu excepția venelor pulmonare, își varsă sângele într-una dintre cele două vene cave. Vena cavă superioară primește sângele din partea superioară a corpului, iar vena cavă inferioară îl primește din partea inferioară a organismului.

Cea mai mare parte a denumirilor venelor oglindesc numele arterelor respective. De exemplu, există vene hepatice, renale, femurale și subclaviculare, care aduc sângele din aceleași zone în care este transportat de arterele cu aceleași denumiri. Cea mai notabilă excepția o reprezintă venele jugulare, care aduc înapoi la inimă sângele de la creier.

Tot sângele din venele cave ajunge în atriul drept, pentru a ajunge apoi la plămâni, iar tot ciclul se reia.

Vasele de sânge minore

Sistemul cardiovascular ajută la schimbul de hormoni, nutrimente și reziduuri cu celulele din corp, un proces care ar fi imposibil de realizat dacă vasele de sânge ar fi toate mari. Fiecare arteră se ramifică în numeroase arteriole, iar acestea se ramifică în capilare.

Un capilar este o ramificație care face legătura între o arteră și o venă, iar la nivelul capilarului are loc schimbul de substanțe dintre sânge și celule. Oxigenul și alte nutrimente trec din capilar în celulă, în timp ce dioxidul de carbon și alte reziduuri părăsesc celula și se dizolvă în sânge. Apoi fiecare capilar se transformă într-o venulă, care este echivalentul unei arteriole. Mai multe venule se varsă într-o venă mai mare, după care sângele ajunge înapoi la inimă.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii