Mierea nu este singurul compus produs de albine. Aceste insecte mai produc și propolisul, un compus creat din seva arborilor cu frunze veșnic verzi (conifere).
În urmă cu mii de ani, civilizațiile antice utilizau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl utilizau pentru tratarea abceselor, asirienii îl puneau pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și a ajuta la vindecare, iar egiptenii îl foloseau la îmbălsămarea mumiilor.
Compoziția propolisului variază în funcție de zona în care albinele îl produc și de arborii și florile la care acestea au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu are aceeași compoziție chimică precum cel din Brazilia. De aceea este dificil ca oamenii de știință să ajungă la o concluzie general valabilă cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.
Ce compuși conține propolisul?
Cercetătorii au identificat peste 500 de compuși în propolis. Majoritatea acestora sunt forme de polifenoli – substanțe antioxidante care acționează împotriva bolilor și a vătămării organismului.
Cei mai importanți polifenoli din compoziția propolisului sunt flavonoidele, substanțe produse de plante ca un mijloc de protecție. Ele se regăsesc predominant în alimentele cu proprietăți antioxidante, cum sunt fructele, ceaiul verde, verdețurile și vinul roșu.
Propolisul mai conține și alți compuși cu rol de vindecare, cum sunt aminoacizii și vitaminele A, C și E, precum și minerale ca potasiul și magneziul. Alți compuși naturali sunt polenul, ceara și rășinile.
Proprietățile propolisului
Se crede că propolisul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante și antiinflamatorii. El conține un compus special denumit pinocembrină, un flavanoid cu acțiune antifungică. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene fac din propolis un compus benefic pentru tratarea rănilor (precum arsurile). De asemenea, el poate stimula producerea colagenului la nivelul pielii, ceea ce contribuie și mai mult la vindecarea rănilor.
Unguentele care conțin 3% propolis pot ajuta la accelerarea vindecării și la reducerea simptomelor, atât la herpesul oral, cât și la herpesul genital. Un studiu a descoperit că, atunci când propolisul a fost aplicat de trei ori pe zi, el a ajutat la vindecarea mai rapidă a herpesului oral. Crema cu propolis nu numai că reduce cantitatea de virus herpetic din corp, dar și protejează organismul față de viitoarele erupții herpetice.
Un alt studiu din anul 2021 a descoperit că propolisul poate ajuta la tratarea infecțiilor bucale și ale gâtului, precum și a cariilor dentare. Se pare că efectele antiinflamatorii și antibacteriene ale produsului joacă un rol important în sănătatea bucală.
S-a sugerat că propolisul ar juca un rol în tratarea anumitor tipuri de cancer, astfel:
- ar împiedica proliferarea celulelor canceroase;
- ar reduce probabilitatea ca unele celule normale să devină canceroase;
- ar bloca procesele care împiedică semnalizarea celulelor canceroase;
- ar reduce efectele secundare ale anumitor tratamente anticanceroase, precum chimioterapia și terapia cu radiații.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, că propolisul ar putea reprezenta o terapie complementară în lupta împotriva cancerului.
Unele dintre efectele antioxidante ale propolisului ar putea avea potențiale beneficii cardiovasculare, neurologice și antidiabetice. Potrivit unui studiu din 2009, alimentele și suplimentele bogate în polifenoli ar putea reduce riscul de colesterol ridicat, boli de inimă și atac vascular cerebral. În plus, produsul ar putea avea efecte neuroprotectoare împotriva sclerozei multiple, bolii Parkinson și demenței.
Mai mult, o evaluare efectuată în anul 2022 sugerează că propolisul ar putea fi utilizat pentru prevenirea și tratarea diabetului de tip 2. Se crede că flavonoidele din compoziția sa ar putea ajuta la controlul eliberării de insulină.
Considerente privind siguranța
Nu există dovezi suficiente pe baza cărora să se stabilească dacă produsele cu propolis sunt sigure sau nu pentru om și dacă au efecte adverse. Dacă aveți alergie la polen, miere sau la albine, este posibil să aveți o reacție alergică și la produsele cu propolis.
Întotdeauna este important să consultați medicul dacă doriți să luați propolis și sunteți sub un tratament cu medicamente.
Sursa: Healthline