Primul vaccin aprobat pentru virusul respirator sincițial

publicat de Florin Mitrea
45 vizualizări
Virusul respirator sincițial

Virusul respirator sincițial (VRS) spitalizează zeci de mii de oameni în fiecare an în Statele Unite. Însă acum există un mijloc de apărare extrem de puternic: primul vaccin împotriva acestui virus.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din S.U.A. a aprobat primul vaccin împotriva virusului respirator sincițial, vaccin produs de GlaxoSmithKline și care poate fi utilizat la persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

VRS este un virus respirator care produce simptome asemănătoare unei răceli, însă poate deveni foarte periculos la bebeluși și la persoanele în vârstă. Se estimează că, în Statele Unite, între 60.000 și 160.000 de vârstnici sunt spitalizați în fiecare an pentru infecții pulmonare cauzate de VRS. Dintre aceștia, 6.000-10.000 mor din cauza bolii. Persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice cardiace și pulmonare și cele cu sistemul imunitar slăbit sunt în special vulnerabile.

În cadrul evaluărilor clinice, vaccinul nou aprobat a redus riscul de infecții pulmonare cu 82,6%, comparativ cu un placebo. Dintre cele 25.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au participat la evaluare, doar șapte persoane vaccinate au dezvoltate infecții pulmonare cu VRS, comparativ cu 40 de persoane care primiseră un placebo. Eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor pulmonare grave a fost și mai crescută, fiind de 94,1%.

Este de așteptat ca, în a doua parte a lunii mai, autoritățile americane să aprobe un vaccin împotriva VRS produs de Pfizer, tot pentru persoanele în vârstă. Alte companii farmaceutice au alte vaccinuri VRS în diferite faze de dezvoltare.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii