Planeta Uranus, în fruntea listei de priorități pentru următoarea misiune a NASA

publicat de Florin Mitrea
361 vizualizări
Planeta Uranus

Planeta Uranus, neglijată de mult timp, ar putea primi un vizitator pentru prima dată în ultimele decenii. NASA ar trebui să trimită o misiune pentru a studia planeta înghețată, potrivit raportului unui grup de lucru al oamenilor de știință din domeniul planetar din S.U.A.

Misiunea către Uranus ar fi prima după ce sonda Voyager 2 a zburat pe lângă gigantul de gheață în anul 1986. Expediția ar putea dezvălui cum s-au format și evoluat planeta, inelele și sateliții săi, în decursul a miliarde de ani.

O misiune către Uranus ar putea fi lansată cu o rachetă Falcon Heavy, un tip de vehicul care deja este operațional. Lansarea ar putea avea loc cel mai devreme în anul 2031, prima dată până la care o navă spațială ar putea fi proiectată și construită. O misiune spre Neptun, care se află mai departe de Pământ decât Uranus, probabil că ar avea nevoie de o rachetă mai mare, cum este Space Launch System a NASA, care încă nu a zburat.

Raportul propune o misiune care să trimită o sondă pe Uranus pentru a studia misterele din spatele vânturilor puternice care bat prin atmosfera planetei, formată din hidrogen, heliu și metan. Nava spațială principală ar urma să zboare în jurul planetei ani de zile, adunând informații despre caracteristicile acesteia, cum ar fi câmpul magnetic.

Misiunea ar urma să exploreze o parte din cei 27 satețili ai lui Uranus – probabil că Titania și Oberon, care sunt suficient de mari pentru a avea apă sub suprafața lor înghețată.

Planetă gigant, preț mare

Dacă NASA decide să lanseze o misiune către Uranus, care ar putea consta până la 4,2 miliarde de dolari, ar putea avea ca partener Agenția Spațială Europeană (ASE). În 2021, ASE a publicat un studiu cu prioritățile sale pe termen lung, care includea o propunere ca agenția să colaboreze cu o altă agenție spațială pentru a studia o planetă gigantică înghețată.

Noul raport acoperă multe aspecte ale explorării planetare și probabil că va fi utilizat drept ghid de către NASA și National Science Foundation din Statele Unite în anii următori.

A doua prioritate, după misiunea pe Uranus, este lansarea unei sonde către Enceladus, unul dintre sateliții lui Saturn, pe suprafața căruia au fost observate jeturi de apă aruncate dintr-un ocean îngropat sub suprafață. Misiunea ar urma să trimită o sondă pe suprafața lui Enceladus pentru a colecta mostre din apa și a căuta dovezi ale existenței vieții.

Detectarea rocilor din spațiu

Pentru prima dată, raportul a analizat nivelul de pregătire al NASA pentru apărarea Pământului împotriva asteroizilor periculoși. Oamenii de știință recomandă agenției să lanseze cât mai curând posibil o misiune pentru de detecta asteroizii din apropierea Pământului – un proiect pe care NASA l-a amânat recent cu doi ani, până în 2028, pentru a economisi bani.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii