Peste jumătate dintre marile lacuri ale lumii se micșorează

publicat de Florin Mitrea
75 vizualizări
Lacul Urmia din Iran

Peste jumătate dintre cele mai mari lacuri ale lumii s-au micșorat în ultimele trei decenii, potrivit unui raport al cercetătorilor publicat în Science. Acest lucru reprezintă o problemă majoră pentru oamenii care depind de lacuri în privința apei utilizate pentru băut sau irigații.

Secarea lacurilor amenință, de asemenea, ecosistemele locale și păsările migratoare, putând da naștere unor furtuni de praf cu impact asupra sănătății omului.

Analizând imaginile din satelit realizate între anii 1992 și 2020, oamenii de știință de la Universitatea Colorado – Boulder au estimat suprafața și nivelul apei din aproape 2.000 de corpuri de apă dulce. Aceste lacuri reprezintă circa 96% din apa stocată în lacuri naturale și 83% din apa din rezervele de apă dulce. Echipa de cercetători a mai utilizat și datele populaționale pentru a estima numărul de oameni care trăiesc în vecinătatea lacurilor afectate.

Este cert că aproximativ 53% dintre lacurile de pe glob s-au micșorat, în timp ce doar 22% și-au mărit suprafața. Din aceste corpuri de apă au fost pierduți circa 600 de kilometri cubi de apă în decursul a 28 de ani. Acest volum este de 17 ori mai  mare decât capacitatea maximă a Lacului Mead, cel mai mare rezervor de apă dulce din S.U.A.

Cercetătorii au realizat simulări hidrologice și climatice pentru a descoperi procesele care influențează fluctuațiile corpurilor de apă. Eu ai descoperit că schimbările climatice și consumul uman au reprezentat principalele cauze ale declinului lacurilor naturale.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii