OMS declară variola maimuței urgență de sănătate la nivel global

publicat de Florin Mitrea
82 vizualizări
Variola maimuței

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuței drept urgență de sănătate publică la nivel global, potrivit BBC. Este cel mai ridicat nivel de alert utilizat de OMS și vine după creșterea numărului de cazuri în toată lumea.

Potrivit directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, au fost raportate peste 16.000 de cazuri de variola maimuței în 75 de țări. Au fost înregistrate cinci decese.

În România au fost diagnosticate până acum 20 de cazuri de variola maimuței, toate la bărbați.

În prezent mai există două alte urgențe de sănătate publică la nivel mondial: pandemia de COVID-19 și efortul continuu de eradicare a poliomielitei.

Anunțul a fost făcut după ce joi a avut loc a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS pe tema acestui virus. Specialiștii acestui comitet n-au reușit să ajungă la un consens privind clasificarea variolei maimuței drept urgență sanitară globală, dar șeful OMS a decis totuși să o încadreze la acest nivel de alertă, întrucât epidemia s-a răspândit rapid în întreaga lume și consideră că este într-adevăr de interes internațional.

„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a precizat directorul OMS sâmbătă, într-o conferință de presă.

Dr. Tedros a declarat că încă sunt necunoscute în ceea ce privește noile moduri de transmitere care au permis răspândirea acesti boli și consideră că odată declarată urgență sanitară globală. Vor fi accelerate eforturile pentru dezvoltărea de vaccinuri și pentru punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

Directorul general al OMS a atras atenția că epidemia se răspândește mai ales în rândul bărbaţilor homosexuali și de aceea trebuie să fie luate măsuri care să protejeze demnitatea şi drepturile omului din comunităţile afectate, deoarece „stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

Sursa: BBC

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii