Metamorfoza în lumea animalelor

publicat de Florin Mitrea
398 vizualizări
Fluturele monarh

Metamorfoza reprezintă o modificare drastică în aspectul unui animal pe măsură ce acesta se dezvoltă. Toate animalele se modifică într-o oarecare măsură odată cu înaintarea în viață. La unele specii, cum sunt oamenii, câinii sau pisicile, indivizii tineri arată ca niște versiuni în miniatură ale părinților lor.

Însă animalele care trec prin metamorfoză suferă schimbări mult mai mari. De exemplu, ele își pot pierde cozile sau își pot dezvolta picioare sau aripi noi.

Procesul de metamorfoză este frecvent mai cu seamă la insecte. Probabil că cel mai cunoscut exemplu este un fluture. Atunci când un ou de fluture eclozează, din el iese o omidă. Apoi acea omidă se închide într-o crisalidă, unde îi cresc aripile și alte părți ale corpului adult, devenind fluture. Această schimbare totală a corpului insectei se numește metamorfoză completă.

Omida fluturelui monarh

Omida fluturelui monarh. | Foto: USFWS MIDWEST REGION/FLICKR (PUBLIC DOMAIN)

Alte insecte trec printr-o metamorfoză incompletă, proces care implică schimbări mai puțin radicale. De exemplu, greierii se nasc fără aripi. Însă greierii tineri arată, în cea mai mare parte, ca versiuni de dimensiuni reduse ale greierilor adulți.

Mulți amfibieni trec prin metamorfoză, de asemenea. Broaștele eclozează sub formă de mormoloci. Acești mici înotători își pierd ulterior coada și își dezvoltă picioare pentru a se deplasa pe uscat. Apoi le dispar branhiile, iar plămânii preiau funcția respiratorie.

Metamorfoza este observată și la locuitorii mărilor, cum sunt stelele de mare, crabii și scoicile.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii