Gliese 12 b, o exoplanetă potențial locuibilă în apropierea noastră

publicat de Florin Mitrea
19 vizualizări
Exoplaneta Gliese 12 b

Exoplaneta Gliese 12 b, situată la o depărtare de 40 de ani-lumină față de Pământ, în Constelația Peștii, este cea mai senzațională dintre cele peste 5.000 de exoplanete descoperite până acum. Recenta sa descoperire a fost publicată în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Planeta, care este ceva mai mică decât Pământul și similară ca mărime cu Venus, are temperatura de la suprafață estimată la 42 de grade Celsius. Această temperatură este mai mare decât media temperaturilor terestre (de 15 grade Celsius), însă este mai coborâtă decât temperatura multor alte exoplanete descoperite. Iar această temperatură poate sugeră că există apă în stare lichidă pe suprafața sa.

Totuși, descoperirea unei astfel de lumi posibil locuibile vine cu un avertisment: Gliese 12 b s-ar putea să nu aibă o atmosferă sau ar putea să aibă una mai asemănătoare cu cea a lui Venus – o planetă bine cunoscută pentru inospitalitatea sa. Ori ar putea avea o atmosferă cum nu am mai văzut noi vreodată.

Importanța unei stele stabile

Un factor esențial pentru menținerea atmosferei unei planete este nivelul de activitate al stelei sale. Stelele pitice roșii, cum este cea în jurul căreia orbitează Gliese 12 b, tind să fie active din punct de vedere magnetic și să producă frecvent erupții puternice de raze X. Cu toate acestea, steaua Gliese 12 nu prezintă un astfel de comportament, ceea ce crește șansele ca atmosfera de pe planetă să fi rămas intactă.

La începutul vieții sale, Soarele a fost și el mai activ. Se crede că primele atmosfere de pe Pământ și Venus au fost spulberate, iar apoi au fost refăcute de activitatea vulcanică și de bombardamentele cu materie din Sistemul Solar.

În prezent, Pământul este locuibil, pe când Venus nu este locuibilă. Iar deoarece temperatura de pe Gliese 12 b este situată între cea de pe Pământ și cea de pe Venus, atmosfera exoplanetei ne-ar putea spune multe lucruri despre drumul urmat de o exoplanetă pentru a deveni locuibilă.

Descoperirea lui Gliese 12 b

Exoplaneta Gliese 12 b a fost descoperită de satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, care, până în prezent, a identificat peste 440 de exoplanete confirmate.

Noua exoplanetă face parte dintr-un grup mic de exoplanete temperate de mărimea Pământului, care sunt localizate suficient de aproape de noi pentru a le putea studia atmosferele. Așadar, ea oferă o oportunitate pentru a înțelege diversitatea atmosferelor planetare și a factorilor care contribuie la locuibilitatea unei planete.

În final, Gliese 12 b ar putea ajuta cercetătorii să recunoască mai ușor exoplanetele asemănătoare cu lumea noastră și naște speranțe noi că alte stele reci din galaxia noastră – unde 70% dintre stele sunt pitice roșii – ar putea avea planete temperate cu potențialul de a susține viața.

Sursa: Astronomy.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii