Molecule organice complexe, descoperite în jurul a două stele tinere

publicat de Florin Mitrea
7 vizualizări
Molecule organice complexe în jurul a două stele tinere

Cu ajutorul instrumentului MIRI (camera în infraroșu mijlociu) al Telescopului Spațial James Webb, astronomii de la NASA au descoperit molecule organice complexe, de tipul celor întâlnite în oțet și acele furnicilor, în două stele tinere. Aceste molecule organice includ acidul acetic și etanolul (alcoolul etilic).

Echipa de cercetători a mai descoperit molecule simple de acid formic, care provoacă senzația de arsură asociată cu înțepăturile furnicilor, precum și dioxid de sulf, metan și aldehidă formică. Oamenii de știință cred că substanțele cu sulf, așa cum este dioxidul de sulf, ar fi jucat un rol-cheie pentru apariția vieții pe Pământ.

Moleculele organice au fost detectate în compușii înghețați din jurul protostelelor IRAS 2A și IRAS 23385 – stele atât de tinere, încât nu și-au format planete în jurul lor. Stelele se formează din norii de gaze și praf, iar materialul rămas dă naștere planetelor.

Protosteaua IRAS 23385 se află la aproximativ 15.981 de ani-lumină  față de Pământ, potrivit unui studiu anterior.

Moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente esențiale pentru potențiale lumi locuibile, iar aceste ingrediente ar putea fi incorporate în planetele care s-ar forma în jurul stelelor. Spațiul cosmic este plin de metale grele și elemente chimice care au fost create și eliberate de exploziile stelare. Apoi, aceste elemente devin parte a norilor cosmici care dau naștere următoarelor generații de stele și planete.

Molecule organice complexe în spațiu

Anterior, oamenii de știință au descoperit tipuri de gheață formate din diferite elemente într-un nor molecular rece și întunecat, un conglomerat interstelar de gaz și praf în care se pot forma molecule de hidrogen și monoxid de carbon. Aglomerările dense din acești nori se pot prăbuși în ele însele pentru a forma protostele.

Detectarea moleculelor organice complexe în spațiu ajută astronomii să determine originile acestora, precum și originile altor molecule cosmice mai mari. Oamenii de știință cred că moleculele organice complexe se formează prin sublimarea gheții în spațiu – procesul prin care un solid devine gaz, fără a mai trece prin faza de lichid. Noile descoperiri ale Telescopului James Webb aduc dovezi în sprijinul acestei teorii.

„Descoperirea oferă un răspuns la una dintre vechile întrebări ale astrochimiei. Care este originea moleculelor organice complexe din spațiu? Acestea se formează în fază gazoasă sau în gheață? Detectarea moleculelor organice complexe în gheață sugerează că reacțiile chimice în fază solidă de la suprafața particulelor de praf înghețate pot genera tipuri complexe de molecule.” – Will Rocha, cercetător la Universitatea Leiden din Olanda și șef de echipă în programul pentru observarea protostelelor tinere al Telescopului James Webb.

O privire până la începuturile Sistemului Solar

Înțelegerea formei pe care o iau moleculele organice complexe poate ajuta astronomii să înțeleagă mai bine modurile în care moleculele devin incorporate în planete. Molecule organice complexe prinse în gheața rece pot deveni în cele din urmă parte din comete sau asteroizi, care se ciocnesc de planete și, în esență, furnizează ingredientele care ar putea susține viața.

Substanțele chimice găsite în jurul protostelelor ar putea oglindi istoria timpurie a sistemului nostru solar, furnizând astronomilor o modalitate de a privi înapoi la ceea ce era prezent atunci când se formau Soarele și planetele care îl orbitează, inclusiv Pământul.

Sursa: CNN

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii