Multe planete din sistemele binare ar putea fi locuibile

publicat de Florin Mitrea
104 vizualizări
Sistemul stelar Kepler-35 (ilustrație)

Multe stele din univers se întâlnesc sub formă de perechi, iar multe din aceste sisteme binare prezintă planete care se rotesc în jurul lor. Această înseamnă că ar putea exista mai multe planete în jurul sistemelor binare decât în jurul stelelor solitare, așa cum este soarele nostru.

Însă, până acum, nu a fost clar dacă aceste planete prezintă medii care pot susține viața. Noile simulări pe computer încearcă să clarifice acest lucru.

Planetele asemănătoare Pământului care se rotesc în jurul unor stele binare pot rămâne pe o orbită stabilă cel puțin un miliard de ani, potrivit unui raport al cercetătorilor prezentat la întâlnirea Societății Americane de Astronomie din 11 ianuarie. Această stabilitate îndelungată ar putea crea condiții pentru apariția vieții, în situația în care planetele nu sunt prea calde sau prea reci.

Cercetătorii au efectuat simulări ale 4.000 de configurații de stelare binare, fiecare având o planetă asemănătoare Pământului în jurul său. Echipa a modificat parametri precum masa relativă a stelelor, dimensiunea și forma orbitelor stelelor și mărimea orbitei planetei în jurul stelei binare.

Apoi oamenii de știință au simulat mișcarea planetelor într-un interval de timp de până la un miliard de ani pentru a stabili dacă planetele rămân pe o orbită stabilă suficient de mult timp pentru care viața să poată apărea pe suprafața lor.

Planetele care orbitează stelele binare pot fi aruncate de pe orbită în urma interacțiunilor complexe dintre planetă și stelele respective. Potrivit noului studiu, în cazul planetelor cu orbite mari în jurul stelelor binare, doar una din opt este aruncată din sistemul stelar. Restul sunt suficient de stabile pentru a se menține pe orbită timp de un miliard de ani. Aproximativ una din zece planete se stabilește în zona locuibilă și rămâne acolo.

Dintre cele 4.000 de planete studiate, aproximativ 500 și-au păstrat o orbită stabilă care le-a menținut în zona locuibilă pentru cel puțin 80% din timp.

Pentru a simplifica lucrurile, simulările nu au luat în considerare potențiala existență a atmosferei și a oceanelor pe planetele studiate. Prezența atmosferei și a apei pe o planetă i-ar permite acesteia să-și mențină pentru mai mult timp condițiile favorabile pentru apariția vieții, chiar dacă se află pentru un timp în afara zonei locuibile.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii