Viața extraterestră ar putea să nu fie verde

publicat de Florin Mitrea
3 vizualizări
Viața extraterestră pe o planetă violet

Oamenii de știință de la Institutul Carl Sagan al Universității Cornell spun că viața extraterestră ar trebui căutată după alte culori decât verdele. În anul 2013, NASA a publicat un articol în care sugerează extinderea paletei de culori în căutarea planetelor care ar putea susține viața, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Până în prezent, nu au fost descoperite indicii ale existenței vieții pe alte planete, deși oamenii de știință au identificat 5.500 de lumi care orbitează alte stele. Unele dintre acestea chiar orbitează stelele în zona lor locuibilă, adică se află la distanța potrivită pentru ca apa să existe în stare lichidă la suprafața planetei.

Dar care sunt indiciile vieții? În Biblie se spune că lumina. Însă această presupunere au fost combătută aici, pe Pământ, unde există deja numeroase organisme care se comportă ca extratereștrii.

În căutările lor, oamenii de știință de la Universitatea Cornell și-au îndreptat atenția către bacteriile purpurii, care pot desfășura fotosinteza cu alte elemente chimice în afară de oxigen. Biochimia lor nu seamănă cu cea a plantelor verzi. Ele se hrănesc cu puțina energie a radiațiilor infraroșii. De fapt, ele s-au adaptat pentru a trăi în medii incredibil de fierbinți și chiar în prezența sulfului.

Astronomii caută viața extraterestră după lumină

Lisa Kaltenegger, director al Institutului Carl Sagan, explică modul în care astronomii scanează universul în căutarea vieții extraterestre. Cu ajutorul telescoapelor, ei se uită la puncte de pe cer și studiază lumina pe care aceste obiecte îndepărtate o emit.

Fiecare planetă prezintă o radianță unică, care depinde de tipul stelei în jurul căreia se rotește și de atmosfera planetei. Aceste elemente se combină pentru a furniza „amprenta luminoasă” a planetei, utilizată apoi de oamenii de știință pentru a determina dacă există viață pe planeta respectivă.

La prima vedere, am putea presupune că o planetă plină de viață ar trebui să semene cu Pământul, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au ales bacteriile purpurii deoarece acestea se numără printre cele mai vechi organisme de pe Pământ. Unii oameni de știință chiar susțin că planeta noastră ar fi fost purpurie la început.

Planetele cu stele slabe și o compoziție atmosferică diferită ar putea avea mai multă viață decât am crezut, din simplul motivă că nu ne-am calibrat instrumentele pentru a detecta alte culori, în condițiile în care primul indiciu al vieții s-ar putea să nu fie verdele.

Așadar, aceste organisme purpurii ar putea ajuta la deslușirea misterului existenței vieții pe alte planete. Până la urmă, viața extraterestră ar putea exista altundeva în univers. În plus, grupul bacteriilor purpurii include o gamă mai extinsă de culori, inclusiv galben, portocaliu, maroniu și roșu. De aceea, un soare roșu de undeva dintr-un alt sistem stelar le-ar putea oferi condiții favorabile pentru desfășurarea fotosintezei.

Viața ar putea radia purpuriu, nu verde

Deși tehnologia noastră actuală nu este suficient de sofisticată, deținem instrumentele pentru a scana alte culori. Prin ajustarea lentilelor telescoapelor, poate că o planetă va străluci purpuriu, nu verde, ca a noastră.

O echipă ce oameni de știință de la Universitatea Cornell cataloghează acum culorile și semnăturile chimice pe care o gamă diversificată de organisme și minerale le-ar putea prezenta în lumina reflectată de o exoplanetă. Bacteriile purpurii pot supraviețui în medii extrem de variate ce ar putea fi cu ușurință imaginate pe alte lumi; de aceea, în contextul căutării vieții extraterestre, purpuriul ar putea deveni noul verde.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii