Neanderthalienii au fost rudele cele mai apropiate ale omului modern, Homo sapiens, iar cele două specii ale genului Homo au trăit împreună în numeroase habitate și s-au încrucișat de multe ori, înainte ca verii noștri să dispară acum aproximativ 40.000 de ani. Și totuși, în ciuda acestei apropieri, descendențele lui Homo neanderthalensis și Homo sapiens s-au separat cândva în urmă cu între 400.000 și 800.000 de ani. Iar diferențele dintre neanderthalieni și Homo sapiens sunt evidente.
Iată câteva dintre principalele moduri în care rudele noastre cele mai apropiate au fost diferite față de noi:
Trăsăturile faciale
La prima vedere, se observă fruntea înclinată, cu arcadele proeminente și arcuite. Nasul era mai lat și mai mare decât cel al oamenilor moderni, iar craniul era mai alungit. Văzuți din lateral, neanderthalienii aveau obrajii semnificativ mai mici și dinții din față mai mari decât dinții noștri.
Deși creierul neanderthalienilor avea o mărime similară cel al lui Homo sapiens, forma craniului diferea de cea a craniului nostru. Craniul omului modern tinde să fie mai înalt și rotunjit, globular în ceea ce privește forma cutiei craniene, în timp ce craniul omului de Neanderthal este mai lung și mai jos, la fel ca craniile majorității oamenilor arhaici. În mijlocul osului occipital al craniului de neanderthalian există o adâncitură denumită fosa suprainiacă, o trăsătură distinctivă a acestei populații, dar al cărei rol nu este cunoscut de oamenii de știință.
Oasele urechii omului de Neanderthal aveau, de asemenea, o formă diferită de cele ale noastre.
Forma corpului
Neanderthalienii putea merge drept pe două picioare, iar scheletul corpului era destul de asemănător cu al nostru. În medie, ei aveau o înălțime de 150-170 cm, cu 12-14 cm mai puțin decât europenii de după cel de al Doilea Război Mondial, dar comparabilă cu cea a europenilor din urmă cu peste 100 de ani.
Neanderthalienii erau foarte musculoși, aveau umerii lați, pieptul în formă de butoi și șoldurile late. Studiile sugerează că aveau o capacitate pulmonare cu 20% mai mare decât cea a lui Homo sapiens.
Membrele neanderthalienilor erau proporționate diferite față de cele ale omului modern – segmentele inferioare ale brațelor și picioarelor erau relativ scurte comparativ cu segmentele superioare. Trăsături similare sunt observat la oamenii care trăiesc într-un climat rece, corpul mai mic și mai lat fiind o adaptare pentru a conserva căldura.
Cum au evoluat oamenii – un scurt istoric
Cum au evoluat oamenii este o întrebare care a frământat omenirea de mult timp. Dar povestea originilor omului este complicată [...]
Comportamentul
Viața neanderthalienilor trebuie să fi fost destul de aspră, la fel ca a tuturor oamenilor arhaici, fapt care le-a modelat aspectul. Ei trăiau în aer liber, se deplasau mult și își utilizau des forța musculară. Scheletele lor, care erau construite pentru forță și rezistență, îi ajutau să suporte acest stil de viață solicitant din punct de vedere fizic.
H. sapiens s-a confruntat și el cu astfel de provocări, dar avea un schelet mai ușor, probabil pentru că el își confecționa unelte și avea adaptări culturale, cum ar fi comerțul pe distanțe lungi, care le-au făcut viața mai puțin solicitantă.
În ceea ce privește comportamentul, probabil că neanderthalienii erau foarte asemănători cu noi. De exemplu, se pare că ei își îngropau morții și își îngrijeau indivizii bolnavi. Trăiau în peșteri, formau comunități mici, utilizau focul și este posibil să fi avut un limbaj.
Dieta
Se crede că neanderthalienii consumau atât carne, cât și vegetale, cum sunt semințele și alunele. Totuși, dieta celor care trăiau într-un climat mai rece era mai bogată în carne decât cea a neanderthalienilor din regiuni mai calde.
Vânau animale medii și mari, dar nu utilizau arme de distanță. În schimb, utilizau vânătoare prin ambuscadă – se ascundeau în tufișuri și atacau animalul prin surprindere, doborându-l cu sulițele.
Probabil că neanderthalienii utilizau un fel de haine, cum ar fi pieile de animale în jurul taliei sau peste umeri, în funcție de unde trăiau. H. sapiens a ajuns la latitudini mai mari decât omul de Neanderthal, deci în acele locuri ar fi fost necesară o îmbrăcăminte mai specializată.
Primii Homo sapiens se comportau foarte asemănător cu neanderthalienii, iar diferențele dintre cele două specii au venit mai târziu. De exemplu, atunci când primii H. sapiens au părăsit Africa, în urmă cu 200.000 de ani, probabil că utilizau aceleași tipuri de unelte din piatră ca și neanderthalienii. Doar în urmă cu circa 50.000 de ani s-a înregistrat o explozie culturală la H. sapiens.
Însă, a spune că toți oamenii de Neanderthal au făcut sau au avut capacitatea de a face anumite lucruri este, în opinia specialiștilor, o greșeală. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere cât de mult au trăit neanderthalienii și vasta zonă geografică în care au locuit.
Sursa: Live Science