Homininii se măcelăreau între ei în urmă cu 1,45 milioane de ani

publicat de Florin Mitrea
70 vizualizări
Un grup de Australopithecus afarensis

Paleoantropologii au observat mai multe urme de tăieturi pe fosilele unui hominin cu o vechime de 1,45 milioane de ani (începutul Pleistocenului), descoperite în Formațiunea Koobi Fora din regiunea Turkana din Kenya. Acest lucru sugerează că homininii mâncau alți hominini în acea perioandă, potrivit paleoantropologului Briana Pobiner, de la Muzeul Național de Istorie Naturală din S.U.A.

În iulie 2017, dr. Pobiner a derulat un studiu-pilot pe fosile de hominini dezgropate din regiunea Turkana din Kenya și datând din urmă cu 1,8-1,5 milioane de ani. Scopul studiului a fost de a descoperi pe aceste fosile eventuale urme de acțiune a carnivorelor. Cu toate acestea, cercetătoarea a descoperit cu surprindere urme de măcelărit pe o tibie fosilizată de hominin.

Această observație a fost neașteptată, deoarece, în timp ce urmele de măcelărit lăsate de hominini pe fosilele animale, începând cel puțin cu Pleistocenul timpuriu, indică o creștere a consumului de carne și măduvă în timpul evoluției genului Homo și sute de fosile cu urme de tăiere ale altor animale au fost identificate în Formațiunea Koobi Fora, nu au fost raportate urme de tăiere pe fosilele de hominin din această zonă temporală și geografică.

Dr. Pobiner și colegii săi au comparat forma urmelor cu o bază de date ce conține 898 de urme individuale lăsate de dinți și uneltele de măcelărit, create pe cale experimentală. Analiza a arătat că 11 urme se potrivesc clar cu tipul de urmă lăsate de uneltele din piatră. Celelalte două urme proveneau de la mușcătura unei feline mari, probabil un leu.

Urmele de tăieturi nu demonstrează neapărat că homininii care le-au făcut au și consumat carnea (piciorul) pe care au măcelărit-o, însă acesta pare să fie cel mai probabil scenariu, spun autorii studiului. Urmele de tăieturi sunt localizate în locul unde mușchiul gambei se atașează de os – un loc potrivit pentru a tăia dacă cineva ar fi dorit să îndepărteze o bucată de carne.

De asemenea, urmele de tăiere sunt orientate în aceeași direcție, astfel cum ar fi putut fi făcute de o mână care mânuiește o unealtă din piatră cu mișcări succesive. Aceste urme seamănă foarte mult cu cele observate pe fosilele de animale care fuseseră procesate în vederea consumului, spune dr. Pobiner.

Deși toate acestea ar putea părea canibalism la prima vedere, nu există suficiente dovezi pentru a stabili acest lucru, deoarece canibalismul implică doar o singură specie, nu două specii diferite.

Inițial, tibia fosilizată descoperită în Formațiunea Koobi Fora a fost atribuită speciei Australopithecus boisei, apoi, în anul 1990, lui Homo erectus. Însă astăzi, antropologii consideră că nu există suficiente informații pentru a atribui specimenul unei specii anume de hominin.

Utilizarea uneltelor de piatră pentru tăiat nu restrânge numărul speciilor care ar fi putut efectua tăierea. Studiile recente au pus sub semnul întrebării și presupunerea că doar genul Homo este cel care a produs și utilizat unelte din piatră.

Așadar, această fosilă ar putea fi un indiciu al canibalismului preistoric, dar și un caz în care o specie își mănâncă vărul evolutiv.

Sursa: Sci.news

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii