Schimbarea climatului și colapsul civilizației Maya

publicat de Florin Mitrea
114 vizualizări
Ruinele Tikal

Civilizația Maya a prosperat în urmă cu mii de ani în America Centrală. Antropologii și arheologii au crezut că originile culturii Maya sunt în părțile nordice ale Guatemalei de astăzi, în jurul anul 600 î.Hr., de unde civilizația a migrat spre nord, în Peninsula Yucatan, începând cu anul 700 d.Hr.

În filmul Quest for the Lost Maya, o echipă de antropologi condusă de dr. George Bey descoperă că mayașii ar fi putut trăi în Yukatan încă din anul 500 î.Hr. Noile dovezi arată că mayașii din Yukatan aveau o structură socială foarte complexă, practici religioase distincte și inovații tehnologice unice care au făcut posibilă construirea unei civilizații în jungla aspră.

Arheologii au fost nedumeriți mult timp în privința prăbușirii civilizației Maya. Ce a dus la depopularea masivă a marilor orașe mayașe din anii 900 d.Hr.? Oamenii de știință au luat în considerare războiul și unii factori politici, dar ar putea exista și o altă explicație.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida, S.U.A., au evaluat mostre de sedimente care au sugerat că climatul, în special seceta severă, ar fi jucat un rol-cheie în declinul civilizației Maya. Oamenii de știință au analizat cochilii de melci și straturi de sedimente colectate de la fundul unui lac pentru a crea o imagine a condițiilor climatice din diferite perioade din trecut.

Deși este posibil ca climatul să fi fost un factor important în colapsul civilizației Maya, acesta nu a fost singurul. Civilizațiile sunt create pe un echilibru între diferiți factori – politici, militari, de mediu și culturali. Problemele dintr-o zonă duc adesea la probleme și în celelalte zone.

 

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii