Ce ne face oameni? Răspunsul se află în ADN

publicat de Florin Mitrea
298 vizualizări
Cimpanzeul comun

Cimpanzeul este ruda noastră cea mai apropiată în termeni evolutivi, iar cercetările sugerează că rudenia noastră derivă dintr-un strămoș comun. Acum aproximativ cinci până la șase milioane de ani, căile noastre evolutive s-au separat, ducând la cimpanzeul de astăzi și la Homo sapiens, omenirea din secolul al XXI-lea.

Într-un nou studiu efectuat pe celule stem, cercetătorii de la Universitatea Lund au examinat ce anume din ADN-ul nostru face creierul uman diferit de cel al cimpanzeului – și au găsit răspunsuri.

„În loc să studiem oamenii și cimpanzeii de astăzi, am folosit celule stem cultivate într-un laborator. Celulele stem au fost reprogramate din celulele pielii de către partenerii noștri din Germania, SUA și Japonia. Apoi am examinat celulele stem pe care le-am folosit pentru dezvoltarea celulelor cerebrale”, spune Johan Jakobsson, profesor de neuroștiințe la Universitatea Lund, care a condus studiul.

Folosind celulele stem, cercetătorii au crescut în mod specific celule cerebrale de la oameni și cimpanzei și au comparat cele două tipuri de celule. Cercetătorii au descoperit apoi că oamenii și cimpanzeii folosesc o parte din ADN-ul lor în moduri diferite, ceea ce pare să joace un rol considerabil în dezvoltarea creierului nostru.

Partea din ADN-ul nostru identificată ca fiind diferită a fost cu totul neașteptată. A fost așa-numita variantă structurală a ADN-ului care anterior a fost numită „ADN junk”, un șir lung de ADN repetitiv care a fost considerat de mult timp că nu are nicio funcție. Anterior, cercetătorii au căutat răspunsuri în porțiunea de ADN în care se află genele producătoare de proteine – care reprezintă doar două procente din întregul nostru ADN – și au examinat proteinele în sine pentru a găsi exemple de diferențe.

Noile descoperiri indică astfel că diferențele par să se afle în afara genelor care codifică proteinele, în ADN-ul despre care se credea că nu are nicio funcție și care constituie majoritatea ADN-ului nostru.

Acest lucru sugerează că la baza evoluției creierului uman sunt mecanisme genetice mult mai complexe decât se credea anterior, deoarece se presupunea că răspunsul s-ar afla în acele două procente din ADN-ul genetic. Rezultatele noilor cercetări indică faptul că ceea ce a fost semnificativ pentru dezvoltarea creierului este în schimb probabil ascuns în cele 98 de procente mai puțin studiate, care par a fi importante. Aceasta este o constatare surprinzătoare.

Tehnica celulelor stem folosită de cercetătorii de la Universitatea Lund este revoluționară și a permis acest tip de cercetare. Tehnica a primit Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în anul 2012. Cercetătorul japonez Shinya Yamanaka a descoperit că celulele specializate pot fi reprogramate și dezvoltate în toate tipurile de țesuturi ale corpului. Iar în cazul cercetătorilor de la Lund, în celulele creierului. Fără această tehnică, nu ar fi fost posibil să se studieze diferențele dintre oameni și cimpanzei folosind metode de cercetare etice.

„Cred că creierul este cheia înțelegerii a ceea ce ne face umani”, spune Jakobsson. „Cum a apărut faptul ca oamenii își pot folosi creierul în așa fel încât să își poată construi societăți, să își educe copiii și să dezvolte tehnologii avansate? Este fascinant!”

Johan Jakobsson crede că, în viitor, noile descoperiri pot contribui, de asemenea, la descoperirea de răspunsuri la întrebările despre tulburările psihiatrice, cum ar fi schizofrenia, o tulburare care pare a fi unică oamenilor.

„Însă mai este un drum lung de parcurs până să ajungem la acest punct, deoarece, în loc să efectuăm cercetări suplimentare cu privire la cele două procente din ADN-ul codificat, am putea fi acum obligați să aprofundăm toate cele 100 de procente – o sarcină considerabil mai complicată pentru oamenii de știință”, conchide Jakobsson.

Sursa: Science Daily.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii