Urșii polari, pe cale de dispariție?

publicat de Florin Mitrea
1,5K vizualizări
Ursul polar

Urșii polari ar putea dispărea până la sfârșitul secolului dacă nu se vor face mai multe progrese în privința schimbărilor climatice, conform unui nou studiu publicat în revista Nature Climate Changes.

Unii oameni de știință consideră că unele populații de urs polar deja au ajuns la limita supraviețuirii pe măsură ce gheața din zona arctică se topește.

Aceste carnivore se bazează pe gheața Oceanului Arctic pentru a vâna foci. Pe măsură ce banchiza se fragmentează, urșii polari trebuie să se deplaseze distanțe mai lungi sau să se reîntoarcă la țărm, unde întâmpină dificultăți în găsirea prăzii și hrănirea puilor.

Urșii polari au fost incluși pe lista speciilor vulnerabile spre extincte de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), schimbările climatice fiind principalul factor al declinului lor.

Femela de urs polar cu pui

Femelele de urs polar trebuie să stocheze suficientă grăsime pentru a-și putea hrăni puii. | Foto: POLAR BEARS INTERNATIONAL

Studiile arată că reducerea gheții marine este foarte probabil să ducă la reducerea populațiilor de urs polar, posibil chiar substanțial. Modelând utilizarea energiei de către urșii polari, cercetătorii au putut calcula limitele rezistenței lor.

„Ceea ce am demonstrat este că, mai întâi, puii nu vor mai putea supraviețui, deoarece femelele nu vor mai avea suficientă grăsime corporală pentru a produce lapte și pentru a trece de sezonul cald, fără gheață”, a spus dr. Steven Amstrup, cercetător-șef la Polar Bears International, implicat de asemenea în studiu. „Cu toții știm că nu putem trăi foarte mult fără hrană, este o realitate biologică a tuturor speciilor”, a mai adăugat omul de știință.

Cercetătorii au putut determina când vor fi depășite aceste limite în diferite zone al Arcticii, iar ei spun că lucrurile este posibil să se fi întâmplat deja în unele zone populate de urși.

„Arătând cât de iminent este pericolul pentru diferitele populații de urs brun este un alt semnal că trebuie să acționăm acum pentru a elimina problemele viitoare cu care ne-am putea confrunta”, a spus dr. Amstrup. „Direcția în care mergem acum nu este deloc bună, dar dacă acționăm împreună, mai avem încă timp să salvăm urșii polari. Iar dacă vom reuși, beneficiile vor fi și pentru restul vieții de pe pământ, inclusiv noi.”

Considerând scenariul cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră, este foarte posibil ca aproape toate populațiile de urs polar să dispară până în anul 2100. Și chiar dacă sunt atinse țintele de emisii moderate, tot vor dispărea câteva populații. Vor supraviețui doar populațiile localizate în nordul îndepărtat, în cazul în care schimbările climatice continuă în același ritm.

Banchiza reprezintă apa marină înghețată care plutește la suprafața oceanului, formându-se și topindu-se ciclic, cu fiecare sezon polar. Unele banchize persistă an după an în zona arctică, fiind un habitat vital pentru speciile sălbatice, cum ar fi urșii polari, focile și morsele. Banchiza permanentă (care nu se topește anual) din zona arctică a scăzut cu o rată de cca. 13% per deceniu de când au apărut înregistrările prin satelit la sfârșitul anilor ’70.

Sursa: BBC.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii