Telescopul James Webb surprinde aurolele de pe Jupiter

publicat de Florin Mitrea
78 vizualizări
Planeta Jupiter

Planeta Jupiter are de toate, de la furtuni uriașe, vânturi puternice și aurore, până la condiții de temperatură și presiune extreme. Iar recent, Telescopul Spațial James Webb a surprins noi imagini ale planetei, care vor oferi astronomilor indicii despre activitățile din interiorul lui Jupiter.

Cele două imagini provin de la instrumentul NIRCam (camera în infraroșu apropiat) al telescopului, care este dotat cu trei filtre în infraroșu specializate pentru a surprinde detalii ale planetei. Deoarece lumina infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, ea a fost convertită în spectrul vizibil. În general, lungimile de undă mai mari apar în nuanțe de roșu, iar lungimile de undă mai mici apar în nuanțe de albastru.

În imaginea de sine stătătoare a lui Jupiter, creată prin suprapunerea mai multor imagini realizate de Webb, aurolele se extind la altitudini mari deasupra ambilor poli ai planetei. Aurolele strălucesc într-un filtru care a fost convertit în nuanțe de roșu și care, de asemenea, evidențiază lumina reflectată de norii joși și de ceața de la altitudine. Un filtru diferit, convertit în nuanțe de galben și verde, arată ceața care se învârte în jurul polilor. Un al treilea filtru, convertit în albastru, arată lumina reflectată de un nor principal de adâncime.

Planeta Jupiter

Imagine compozită a lui Jupiter realizată de instrumentul NIRCam cu ajutorul a trei filtre: F360M (roșu), F212N (galben-verde) și F150W2 (cian). | Foto: NASA, ESA, CSA, JUPITER ERS TEAM

Marea Pată Roșie, o furtună suficient de mare pentru a înghiți întreg Pământul, apare în nuanțe de alb în aceste imagini, la fel ca norii, deoarece reflectă o bună parte a luminii solare.

În imaginea mai largă (imaginea din deschidere), Telescopul James Webb surprinde și inelele lui Jupiter, care sunt de un milioan de ori mai puțin strălucitoare decât planeta, precum și două dintre lunile sale, Amalthea și Andrastea. Petele neclare din partea de jos a fundalului sunt, probabil, galaxii îndepărtate.

Datele de la telescoape precum James Webb nu ajung pe Pământ gata ambalate. În schimb, ele conțin informații despre intensitatea luminii detectate de instrumentele telescopului. Aceste date ajung în format brut la Space Telescope Science Institute (STScI) – centrul de operațiuni științifice și coordonare a misiunii Webb.

STScI procesează datele sub forma unor fișiere destinate analizei științifice și le livrează la Mikulski Archieves for Space Telescopes în vederea diseminării. Apoi oamenii de știință convertesc aceste informații în imagini cum sunt cele de mai sus.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii