Substanță misterioasă, descoperită în nucleul Pământului

publicat de Florin Mitrea
242 vizualizări
Nucleul Pământului

Nucleul Pământului ar putea conține o substanță ciudată, care nu este nici solid, nici lichid, potrivit unui nou studiu citat de Live Science.

De mai bine de jumătate de secol, oamenii de știință au crezut că adâncurile Pământului sunt formate dintr-un nucleu extern în stare topită care înconjoară o sferă comprimată din fier solid. Însă noi cercetări, publicate pe 9 februarie în Nature, oferă o perspectivă rară asupra structurii interioare a planetei noastre – iar aceasta este mult mai misterioasă decât ne-am fi gândit.

Simulările pe computer sugerează că nucleul intern al Pământului, foarte fierbinte și puternic presurizat, ar putea exista într-o ”stare superionică” – un amestec învolburat de molecule de hidrogen, oxigen și carbon, care circulă în continuu printr-o structură din fier în formă de rețea.

În nucleul planetei noastre există presiuni și temperaturi uriașe, apropiate de cele de pe suprafața Soarelui, iar conținutul nucleului a constituit subiect de speculații printre oamenii de știință și autorii de science-fiction.

Începând cu anii 1950, progresele înregistrate în studierea undelor seismice generate de cutremur – care călătoresc prin nucleu – au permis cercetătorilor să emită ipoteze mai precise cu privire la ceea ce se află în inima planetei noastre, însă chiar și astăzi lucrurile sunt departe de a fi clare.

Un studiu din 2021 asupra modului în care un tip de undă seismică numită undă de forfecare (undă S) se deplasează prin interiorul planetei noastre a arătat că nucleul intern al Pământului nu este format din fier solid, așa cum se credea, ci este compus dintr-un amestec semilichid constând dintr-un aliaj de atomi de fier și elemente mai ușoare, cum ar fi oxigenul sau carbonul.

Însă oamenii de știință nu erau siguri despre compoziția acestui amestec. Accesarea nucleului planetei este imposibilă, ceea ce a determinat cercetătorii să apezele la simulări – compilarea datelor seismice și introducerea lor într-un program de computer proiectat să recreeze efectele temperaturilor și presiunilor extreme din nucleu asupra unor elemente chimice care se regăsesc în acesta, cum ar fi fierul, hidrogenul, oxigenul și carbonul.

Într-un material solid obișnuit, atomii se aranjează sub forma unei rețele repetitive, însă simulările asupra nucleului sugerează că în acesta atomii s-ar transforma într-un aliaj superionic – o rețea de atomi de fier printre care circulă liber alte elemente, sub influența curenților de convecție puternici.

Dacă simulările corespund realității, constanta mișcare a materialelor superionice ar putea explica de ce structura nucleului intern pare a se modifica atât de mult în timp și chiar modul de formare a puternicilor curenți de convecție responsabili de generarea câmpului magnetic al Pământului. Însă, mai întâi, modelul trebuie dovedit.

Sursa: Live Science.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii