Regenerarea naturală, cea mai bună metodă de reîmpădurire

publicat de Florin Mitrea
297 vizualizări
Puieți de brad

Cele mai frumoase și mai diversificate păduri sunt cele care se regenerează pe cale naturală. Este un fapt pe care aceste ecosisteme uimitoare îl fac de sute de milioane de ani.

Un nou raport publicat de organizația non-profit de mediu Rewilding Britain susține că arborii ar trebui să fie plantați de oameni doar dacă regenerarea  naturală este puțin probabil să aibă loc sau dacă aceasta ar dura prea mult. Mai întâi, ar trebui să protejăm terenul pentru ca arborii să apară și să crească în mod natural.

Această idee nu este ceva nou și nu este subiect de discuția numai în Marea Britanie. Plantarea arborilor aduce multe beneficii pentru mediul local și pentru climat, însă cele mai bune rezultate depind de cum, unde și când un arbore este plantat și îngrijit. În prezent, tentativele de reîmpădurire rapidă duc, deseori, la monoculturi sau la specii de arbori invazive, ceea ce reduce biodiversitatea locală și accesul la teren, apă și hrană al comunităților învecinate.

Chiar și atunci când vine vorba de stocarea carbonului, experții cred că este mai importantă calitatea pădurilor decât numărul de arbori, deși cercetările în acest domeniu sunt încă limitate.

În ultimii ani, plantarea arborilor a apărut ca o strategie de conservare populară în întreaga lume, însă puține politici guvernamentale încearcă să permită regenerarea pe cale naturală, care este mai ieftină și tinde să aibă rezultate mai bune din punct de vedere al mediului.

Recent, Marea Britanie a anunțat câteva scheme de plantare a arborilor, inclusiv promisiunea de a acoperi 30.000 ha de teren cu pădure regenerată  natural. Însă Rewilding Britain dorește o abordare mai cuprinzătoare, solicitând oficialilor guvernamentali să stimuleze regenerarea naturală în politicile de reîmpădurire.

„Nu ne putem înlocui pădurile pierdute doar prin plantări”, susține Rebecca Wrigley, director executiv la Rewilding Britain. „Protejarea pădurilor bătrâne și ajutarea arborilor să se regenereze pe cale naturală la o scară mare este cea mai eficientă cale de refacere a pădurilor noastre schilodite, cu beneficii pentru oameni, natură și climat.”

Lăsarea pădurilor să se regenereze de la sine ar fi mult mai ieftină pe termen lung, mai ales prin comparație cu costurile managementului speciilor invazive, stoparea bolilor importate și producerea de materiale pentru protejarea arborilor.

În situațiile în care pădurile sunt prea îndepărtate pentru a se regenera natural, pot fi sădite în sol semințele arborilor nativi. Deși poate unora dintre oameni nu le-ar plăcea tufărișurile rezultate, acesta este cel mai propice teren pentru ca arborii tineri să prindă rădăcini viguroase. După ce aceste păduri încep să crească, beneficiile aduse sunt numeroase.

Un studiu din septembrie 2020 a arătat că pădurile regenerate în mod natural au fost mult mai eficiente la stocarea carbonului decât pădurile plantate. Dacă omenirea ar pune deoparte 675 de milioane de hectare de pădure pentru regenerarea pe cale naturală, se estimează că arborii și solul din aceste păduri ar absorbi dioxidul de carbon emis timp de șapte ani până în 2050 – cea mai bună soluție naturală la problemele climatice aflată la îndemâna omenirii.

Însă transformarea acestor numere în realitate este o altă chestiune. Refacerea pădurilor ar trebui să fie la fel de ușoară precum lăsarea arborilor să se înmulțească singuri, dar, în practică, probabil că este necesar un echilibru între abordări.

În septembrie, geograful Matthew Fagan a declarat revistei Science Magazine că studiul este „un uriaș pas înainte”, dar regenerarea naturală singură nu va salva planeta. Pădurile tinere sunt tăiate în mod constant pentru a face loc terenurilor agricole și fermelor, înainte de a-și fi atins potențialul. În unele cazuri, cercetările sugerează că degradarea pădurilor este mai periculoasă decât defrișarea.

Drept urmare, terenurile nu numai că trebuie lăsate deoparte pentru reîmpădurirea naturală, dar ele trebuie să fie și protejate și întreținute. De exemplu, în Marea Britanie, punerea terenului deoparte pentru regenerare naturală va necesita ca fermele de oi și căprioare să renunțe la noi terenuri pentru pășunat. Într-o lume aflată în rapidă schimbare, competiția pentru terenurile viitoare se va intensifica.

Rewilding Britain solicită guvernului să protejeze pădurile bătrâne, să furnizeze o mai bună colectare a habitatelor și să lase largi suprafețe de teren să se regenereze pe cale naturală, prin furnizarea de stimulente financiare și subvenții, acolo unde este cazul.

Sursa: Science Alert.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii