Rechinul alb, cel mai mare pește răpitor din lume

publicat de Florin Mitrea
49 vizualizări
Rechinul alb

Rechinul alb (Carcharodon carcharia), cunoscut și sub numele de marele alb sau marele rechin alb, este cel mai mare pește răpitor din lume. El face parte din familia Lamnidae, o familie de pești cu ”sânge parțial cald”, care își pot menține o temperatură interioară a corpului mai ridicată decât cea din mediul înconjurător – spre deosebire de rechinii cu ”sânge rece”, care nu pot face acest lucru.

Marele rechin alb este singurul membru al genului Carcharodon  – denumire inspirată din cuvintele grecești ”karcharos”, care înseamnă ascuțit, și ”odous”, care înseamnă dinte. Acest nume a fost bine ales, deoarece rechinii albi prezintă rânduri de până la 300 de dinți zimțati, triunghiulari. Acești rechini au corpul în formă de glonț, pielea cenușie și burta albă.

Deși este una dintre cele mai bine-cunoscute specii de rechin, marele alb duce o viață retrasă, iar oamenii de știință încă mai au multe de învățat despre acest prădător emblematic.

Cât de mare este rechinul alb?

Dimensiunea rechinului alb variază, însă femelele pot fi mai mari decât masculii. Femelele pot atinge o lungime medie de 4,6-4,9 m, în timp ce masculii ajung, de obicei, la 3,4-4 m, potrivit Muzeului Național Smithsonian de Istorie Naturală din Washington D.C., Statele Unite ale Americii. Cel mai mare rechin alb poate ajunge la 6,1 m și există rapoarte neconfirmate ale unor rechini de 7 m lungime, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida, S.U.A. Adulții cântăresc între 1.800 și 3.000 kg, potrivit World Wildlife Fund (WWF).

Rechinii albi nu sunt cei mai mari rechini din lume. Acest titlu revine rechinilor-balenă (Rhincodon typus), care se hrănesc prin filtrare și cresc până la 10 m lungime și 19.000 kg.

Cea mai mare specie de rechini care a trăit pe planeta noastră a fost megalodonul (Carcharocles megalodon), o specie dispărută care putea atinge 18 m lungime, deși oamenii de știință încă nu au căzut de acord în privința dimensiunii sale exacte.

Unde trăiește rechinul alb?

Rechinii albi au un areal geografic extins; ei trăiesc în cea mai mare parte a oceanelor temperate și tropicale din lume și au populații rezidente în apropierea coastelor Statelor Unite, Australiei, Africii de Sud și ale altor țări. Adesea ei sunt observați în apele mai reci, temperate, unde înoată la suprafață, dar și la adâncimi de până la 1.200 m, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Rechinul alb este o specie migratoare și călătorește pe distanțe lungi, probabil în căutarea hranei și pentru reproducere. Un studiu din 2002, publicat în revista Nature, a arătat că un rechin alb a înotat 3.800 km, de pe coasta Californiei până în Insula Kahoolawe din Hawaii. În anul 2005, cercetătorii au urmărit un rechin alb care a înotat aproape 11.100 km, de pe coasta Africii de Sud până în Australia, înainte de a se reîntoarce de unde a plecat.

Rechinii albi își stochează energia necesară unor astfel de călătorii în ficatul lor bogat în uleiuri, potrivit Acvariului din Monterey Bay.

Rechinul alb este periculos pentru oameni?

Rechinii albi mușcă și omoară ocazional oamenii, deși riscul relativ de a fi mușcat de orice rechin este foarte redus. Un studiu din 2021, publicat în Journal of Royal Society Interface, a constatat că, pentru un juvenil de rechin alb, mișcările și formele oamenilor care înoată sau vâslesc pe plăci de surfing seamănă cu cele ale focilor – una dintre principlalele lor surse de hrană. Acest lucru sugerează că atacurile la om ar putea fi cazuri de identitate greșită, cel puțin în cazul juvenililor.

Când cineva este mușcat de un rechin alb, experților le este dificil să stabilească ce specie a fost implicată. Rechinii nu rămân prea mult prin preajmă pentru a putea fi identificați, iar multe specii de rechini produc răni asemănătoare.

Informațiile disponibile arată că, începând din 1580, au fost înregistrate 354 de cazuri de atacuri neprovocate de rechin alb, dintre care 57 s-au soldat cu decesul persoanelor.

Cu ce se hrănește marele rechin alb?

Rechinii albi sunt prădători de top, care mănâncă o variatate de animale, inclusiv pești, foci, țestoase și păsări marine. Atunci când sunt tineri, ei se hrănesc cu animale mici, cum sunt calmarii și calcanii, iar după maturizare trec la mamifere marine, cum sunt focile, leii-de-mare și delfinii.

Marii rechini albi se folosesc de viteza lor ridicată pentru a prinde prada. Corpurile lor hidrodinamice le permit să înoate cu viteze de până la 24 km/h, potrivit National Geographic.

Datorită vânătorii, rechinii albi și alți rechini joacă un rol important în oceane. Ei mențin sănătoase populațiile animalelor pe care le vânează, deoarece prind exemplarele slabe și bolnave și împiedică aceste populații să se înmulțească prea mult, dincolo de limita de sustenabilitate a habitatului.

Marii rechini albi pot cădea și ei înșiși pradă. Singurul animal care pot ataca un mare rechin alb este un rechin alb și mai mare sau o balenă-ucigașă, care îi vânează pentru ficatul lor bogat în energie.

Cum se reproduc rechinii albi?

Oamenii de știință mai au multe de învățat despre rechinii albi, iar o mare parte a comportamentului lor de împerechere rămâne încă o enigmă. Cercetătorii au interpretat unele semne de mușcătură observate la unele femele de rechin adulte drept cicatrici de împerechere, cauzate de masculi în timpul împerecherii, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida, S.U.A.

Experții au studiat anumite specimene de rechin, cum ar fi femelele gestante capturate în mod accidental, și știu că aceștia nu depun ouă. Ouăle fertilizate eclozează în corpul femelei și se dezvoltă acolo până când femela naște. Un studiu din 2016, publicat în Biology Open, a descoperit că, probabil, embrionii se hrănesc din fluidul intrauterin și din ouăle nedezvoltate. În timp ce sunt în pântecele mamei lor, puii de rechin alb își înghit și proprii dinți, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Florida. Ei ar putea face acest lucru pentru a reutiliza calciul și alte minerale.

Oamenii de știință bănuiesc că marii rechini albi nasc în apele calde din regiunile tropicale sau temperate, dar nu au identificat maternități specifice. Se crede că gestația durează aproximativ un an, după care femela dă naștere la 2-10 pui. La naștere, puii au mai mult de un metru lungime și sunt capabili să aibă grijă de ei înșiși.

Un studiu din 2014, publicat în jurnalul PLOS One, a estimat vârsta marilor rechini albi pe baza nivelurilor de carbon radioactiv din țesutul intervertebral. Cercetătorii au sugerat că cea mai în vârstă femelă din cadrul studiului avea 40 de ani, iar cel mai bătrân mascul avea 73 de ani. Aceasta sugerează că femelele ar putea trăi mai mult decât femelele, însă mai sunt necesare cercetări în acest sens.

Rechinii albi sunt amenințați?

Marii rechini albi sunt vulnerabili, iar populațiile lor sunt în scădere, potrivit unei analize a IUCN din 2018. Aceasta însemană că, deși acești rechini nu sunt încă amenințați, ei riscă să devină pe cale de dispariție dacă situația lor nu se îmbunătățește. IUCN nu a avut la dispoziție suficiente informații pentru a estima dimensiunea totală  a populației de rechini albi.

La nivel global, rechii albi cad pradă capturilor accidentale din industria de pescuit – sunt prinși de pescari în mod accidental, împreună cu alți pești. De asemenea, ei sunt uciși în mod deliberat de către oameni, ca parte a programelor de protecție a plajelor din Australia și Africa de Sud, deși, uneori, ei sunt capturați și eliberați vii.

Sursa: Live Science.

Din aceeași categorie

© 2022  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii