Pinguinii din Antarctica, în pericol din cauza gripei aviare

publicat de Florin Mitrea
54 vizualizări
Pinguini imperial în Antarctica

Potrivit oamenilor de știință, mii de pinguini din Antarctica ar putea muri pe măsură ce păsările migratoare vor aduce virusul gripei aviare pe acest continent.

Specialiștii estimează că virusul care provoacă gripa aviară, H5N1, va ajunge în Antarctica în următoarele săptămâni sau luni și că numărul deceselor în rândul populaţiilor de pinguini ar putea fi extrem de mare, deoarece continentul este locul de reproducere a peste o sută de milioane de păsări. În plus, virusul va afecta semnificativ și focile, leii de mare și chira polară (o specie de păsări de dimensiuni mici).

Gripa aviară s-ar putea răspândi rapid între diversele specii de pinguini sau foci din cauza că acestea se adună în colonii mari și dense. De altfel, se consideră că animalele din Antarctica au o imunitate redusă la astfel de virusuri datorită faptului că nu s-au confruntat cu ele în trecut.

Pentru a proteja pinguinii și celelalte păsări și mamifere care ar putea fi afectate de virus, este posibil ca turiștii ce vizitează Antarctica să nu fie lăsați să coboare de pe vapoarele cu care sunt transportați, pentru a preveni o contaminare încrucișată. Oamenii de știință explică faptul că vizitatorii pot transporta virusul pe haine și alte obiecte personale, motiv pentru care a fost deja stabilit un protocol, iar obiectele personale le sunt igienizate înainte de a coborî.

De asemenea, turiștii nu sunt lăsați să se așeze și nici să se apropie de animale. Sezonul de călătorii, care se întinde din octombrie și până în martie, este de așteptat să aducă peste 115.000 de turiști în Antarctica, cel mai mare număr înregistrat până acum. În sezonul 2015 – 2016, totalul a fost de doar 38.478.

Dincolo de gripa aviară, pinguinii sunt însă amenințați și de alte pericole precum pescuitul excesiv sau încălzirea globală. S-a estimat că luna trecută până la 10.000 de pui de pinguini imperiali au fost uciși după ce gheața s-a topit și s-a fragmentat înainte ca aceștia să-și dezvolte penele rezistente la apă, necesare pentru a putea înota în apele reci.

Sursa: The Telegraph

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii