Balenele cu cocoașă, cântăreții oceanelor

publicat de Florin Mitrea
304 vizualizări
O balenă cu cocoașă

Balenele cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) sunt bine cunoscute pentru spectacolele lor marine uimitoare, inclusiv săriturile în apă și cântecele melodioase. Ele fac parte din familia Balaenopteridae, fiind singurele reprezentate ale genului Megaptera.

Denumirea acestei specii provine fie de la înotătoarea dorsală care amintește de o cocoașă, fie de la deprinderea animalului de a-și încovoia puternic spatele în timpul înotului.

Cât de mare este o balenă cu cocoașă?

Balenele cu cocoașă pot atinge o lungime de 18 metri și o greutate corporală de 40 de tone. Aceste dimensiuni depășesc mărimea unui autobuz școlar. Cu toate acestea, balenele cu cocoașă nu sunt cele mai mari balene de pe planeta noastră, acest titlu revenindu-i balenei albastre (Balaenoptera musculus), care poate atinge 34 de metri lungime.

Balena albastră prezintă o serie de concrescențe (umflături) la cap și înotătoare, fiecare dintre acestea conținând cel puțin un fir de păr rigid. Oamenii de știință nu cunosc încă rolul jucat de aceste fire de păr, dar se bănuiește că ele ajută la detectarea mișcărilor din apă și la îmbunătățirea manevrabilității corpului.

Unde trăiesc balenele cu cocoașă?

Balenele cu cocoașă se întâlnesc în toate oceanele mari și sunt migratoare. De exemplu, unele balene cu cocoașă din Pacificul de Est își petrec vara în zone de hrănire de la latitudine mare (coasta Alaskăi), apoi coboară în apele mai calde de la latitudini joase (din jurul Insulelor Hawaii) pentru a-și crește puii. Pe de altă parte, balenele cu cocoașă din Marea Arabiei par a fi sedentare, rămânând în zonă tot timpul anului.

O femelă de balenă cu cocoașă naște un singur pui (numit și vițel) la fiecare 2-3 ani și are o perioadă de gestație de un an. Puii se nasc cu o lungime de peste trei metri.

Potrivit organizației non-profit Ocean Wise, balenele cu cocoașă trăiesc cel puțin 48 de ani, în timp ce Administrația Națională pentru Atmosferă și Oceane (NOAA) din S.U.A. susține că aceste animale pot ajunge la vârsta de 90 de ani.

Balenele cu cocoașă consumă până la 1.360 kg de pești mici și crustacee în fiecare zi.

Sunetele produse de balena cu cocoașă

Masculii sunt cunoscuți pentru vocalizările lor prelungite și tânguitoare, pe care le folosesc pentru a forma cântece. Balenele cântă adesea atunci când se află în zonele de reproducere, dar și în timpul hrănirii și al migrației.

Vocalizările balenelor cu cocoașă sunt complexe și se schimbă în fiecare an, spune John Moran, biolog la NOAA. Toți masculii din același loc de reproducere produc același „cântec”. Am putea crede că vocalizările sunt pentru a atrage femelele, însă se pare că acestor nu le pasă de acest lucru.

Balenele cu cocoașă sunt în pericol?

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) clasifică balena cu cocoașă drept specie neamenințată cu dispariția. Specia a suferit mult de pe urma pescuitului comercial, însă și-a revenit după ce au fost introduse reglementări privind pescuitul balenelor.

În prezent, populațiile de balene cu cocoașă sunt sănătoase, deși ele sunt amenințate de platformele de forare a petrolului și gazelor, vapoarele comerciale, plasele de pescuit și alte deșeuri umane, poluare și schimbările climatice.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii