Orașele mayașe erau contaminate cu niveluri periculoase de mercur

publicat de Florin Mitrea
64 vizualizări
Templu mayaș

Orașele mayașe din America Centrală continuă să ne impresioneze. Însă sub suprafața solului pândește un pericol neașteptat: poluarea cu mercur. Într-un articol publicat în Frontiers in Environmental Science, cercetătorii au ajuns la concluzia că această poluare își are originea în trecut și se datorează utilizării frecvente de către mayași a mercurului și produselor cu mercur, în Perioada Clasică, între anii 250 și 1.100 d.Hr. În unele locuri, această poluare este atât de puternică, încât reprezintă un potențial pericol pentru arheologi.

Poluarea antropică antică

Pentru prima dată, oamenii de știință de la Australian Catholic University au analizat toate datele despre concentrația mercurului din solul și sedimentele din toate siturile arheologice de pe străvechiul teritoriu al civilizației Maya. Rezultatele arată că, la nivelul siturilor din Perioada Clasică unde au fost efectuate măsurători, ca de exemplu Chunchumil din Mexic, Marco Gonzales și Actuncan din Belize, La Corona, Tikal și Cancuen din Guatemala sau Palmarejo din Honduras, poluarea cu mercur este detectabilă aproape peste tot.

Concentrațiile variază de la 0,016 ppm în situl Actuncan până la 17,16 ppm în situl Tikal. Pentru comparație, limita de toxicitate pentru mercurul din sedimente este de 1 ppm.

Ruinele Tikal

Schimbarea climatului și colapsul civilizației Maya

Civilizația Maya a prosperat în urmă cu mii de ani în America Centrală. Antropologii și arheologii au crezut că originile culturii Maya [...]

Utilizatori de mercur

Ce a cauzat această poluare cu mercur? Autorii subliniează că au fost descoperit vase sigilate cu mercur lichid în diferite situri mayașe, ca de exemplu Quiriqua din Guatemala, El Paraiso din Honduras și fostul megaoraș Teotihuan din centrul Mexicului. În alte părți al imperiului Maya, arheologii au descoperit obiecte pictate cu vopseluri cu conținut de mercur, fabricate în principal din cinabru.

Autorii trag concluzia că mayașii utilizau frecvent cinabrul și vopselurile sau pulberile cu mercur în scopuri decorative. Acest mercur s-ar fi putut scurge apoi de pe pereți, pardosele și vase ceramice pentru a ajunge în sol și apă.

Deoarece mercurul este rar în calcarele întâlnite în regiunea mayașă, cercetătorii sugerează că mercurul lichid și cinabrul ar fi fost extrase din zăcămintele existente la granițele de nord și sud ale imperiului Maya, după care ar fi fost aduse în orașe de către comercianți.

Pericolele pentru sănătate

Toată această cantitate de mercur ar fi reprezentat un pericol pentru sănătatea mayașilor. Efectele intoxicării cronice cu mercur includ afectarea sistemului nervos central, a rinichilor și a ficatului, tulburări de vedere și de auz, tremurături, paralizie și probleme de sănătate mintală. Probabil că are o semnificație faptul că unul dintre ultimii conducători ai mayașilor, Dark Sun, care a domnit în jurul anului 810 d.Hr., este înfățișat în fresce drept o persoană patologic obeză. Obezitatea este un efect cunoscut al sindromului metabolic, care poate fi cauzat de intoxicația cu mercur.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă expunerea la mercur a jucat un rol în schimbările socio-culturale din imperiul Maya, cum au fost cele produse către sfârșitul Perioadei Clasice.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii