Temperatura spațiului cosmic din jurul Pământului

publicat de Florin Mitrea
2,8K vizualizări
Pământul văzut de pe SSI

Temperatura din spațiul cosmic depinde de numeroși factori: distanța față de o stea sau alt eveniment cosmic, dacă un punct din spațiu este iluminat direct ori se află în umbră sau dacă este afectat de o erupție solară ori de vântul solar. Variația temperaturilor spațiului din jurul Pământului se bazează, în primul rând, pe localizare și timp: temperaturile sunt drastic diferite pe partea luminată a planetei față de partea umbrită, care se schimbă treptat minut cu minut, în funcție de rotația Pământului în jurul axei sale și în jurul Soarelui.

În apropierea Pământului

Temperatura medie a spațiului cosmic din jurul Pământului este de 283,32 grade Kelvin (10,17 grade Celsius). Acest lucru este, evident, departe de cele 3 grade Kelvin din spațiul îndepărtat. Însă această medie relativ blândă maschează schimbări extreme de temperatură.

Chiar dincolo de atmosfera superioară a Pământului, numărul moleculelor de gaz scade brusc până aproape de zero, la fel și presiunea. Aceasta înseamnă că aproape nu mai există materie care să transfere energia, dar nici care să atenueze radiațiile emise de Soare. Această radiație solară încălzește spațiul din apropierea planetei noastre până la 393,15 grade Kelvin (120 grade Celsius) sau mai mult, în timp ce temperatura obiectelor umbrite scade sub 173,5 grade Kelvin (-100 grade Celsius).

Zero absolut

Caracteristica definitorie a spațiului cosmic este vidul. Materia din spațiu se concentrează în corpurile astronomice. Spațiul dintre aceste corpuri este cu adevărat gol – un vid în care atomii individuali se găsesc la distanță de kilometri.

Căldura reprezintă transferul de energie de la un atom la altul. În condițiile spațiului cosmic, energia aproape că nu poate fi transferată datorită distanțelor uriașe implicate. Temperatura medie a spațiului gol dintre corpurile cerești a fost calculată la 3 grade Kelvin (-270,15 grade Celsius).

Zero absolut, temperatura la care se oprește orice activitate, este zero grade Kelvin (-273,15 grade Celsius).

Radiația

Radiația este energia transferată de la un obiect sau eveniment în spațiu. Radiația cosmică de fond – energia despre care oamenii de știință cred că a rămas de la nașterea universului – este calculată la aproape 2,6 grade Kelvin (-270,5 grade Celsius). Aceasta reprezintă cea mai mare parte a temperaturii de 3 grade Kelvin a spațiului gol. Restul provine din energia constantă emisă de stele, energia intermitentă produsă de erupțiile solare și de exploziile din spațiul cosmic, cum ar fi supernovele.

Distanță, lumină și umbră

Distanța față de stele determină temperatura medie a unui punct din spațiu. Faptul că un anumit punct este expus complet sau parțial la lumină ori este umbrit determină temperatura acestuia la un anumit moment.

Distanța și expunerea la lumină sunt principalii determinanți ai temperaturii tuturor obiectelor și punctelor cărora le lipsește atmosfera sau sunt suspendate în vid.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii