Măsurile de conservare a Antarcticii nu sunt suficiente pentru evitarea pierderii biodiversității

publicat de Florin Mitrea
68 vizualizări
Un pinguin imperial pe un aisberg

Măsurile curente de conservare nu sunt suficiente pentru protejarea ecosistemelor din Antarctica, iar declinul populațional este probabil pentru 65% dintre speciile de plante și animale de pe continent până în anul 2100, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland,, Australia. Implementarea a zece strategii de management al amenințărilor, cu o valoare anuală de 23 de milioane de dolari americani, ar oferi beneficii pentru 84% dintre speciile de păsări, mamifere și plante.

Pentru a înțelege mai bine care specii sunt cel mai vulnerabile și a identificare măsurile cele mai eficiente, cercetătorii au combinat expertizele cu datele științifice pentru a evalua amenințările și strategiile de conservare cele mai potrivite pentru Antarctica. Ei au consultat 29 de experți pentru a defini posibile strategii de management, pentru a estima costurile și fezabilitatea acestora și pentru a analiza potențialele beneficii aduse speciilor până în anul 2100.

Schimbările climatice au fost identificate drept cea mai serioasă amenințare pentru biodiversitatea din Antarctica, iar politicile globale de limitare a încălzirii planetei au fost considerate cea mai benefică strategie de conservare. În condițiile strategiilor de management actuale și ale unei încălziri cu peste 2 grade Celsius, 65% dintre plantele și animalele terestre vor intra în declin până în anul 2100. Pinguinii imperiali (Aptenodytes forsteri) au fost considerați cei mai vulnerabili, urmați de unele păsări marine și nematode din sol.

Cu toate acestea, strategiile de management regional ar putea oferi beneficii pentru până la 74% dintre speciile de plante și animale, cu un cost estimat la 1,92 de miliarde de dolari americani în următorii 83 de ani (echivalentul a 0,004% din PIB-ul global din anul 2019). Strategiile de management regional care oferă cel mai mare beneficiu raportat la valoarea investiției sunt cele care minimizează impactul activităților umane, îmbunătățirea planificării și managementului noilor proiecte de infrastructură și îmbunătățirea managementului transportului.

Pe măsură ce Antarctica se confruntă cu o presiune din de în ce mai mare din partea schimbărilor climatice și activităților umane, este nevoie de o combinație de măsuri de management la nivel regional și global pentru a conserva biodiversitatea și serviciile ecosistemice pentru generațiile viitoare.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii