Ce plante trăiesc în adâncurile oceanelor?

publicat de Florin Mitrea
837 vizualizări
Iarbă de mare

Plantele sunt producători primari importanți pe planeta noastră. Ele reprezintă o sursă de hrană esențială pentru animale și alterează compoziția chimică a aerului și a multor medii acvatice. Plantele domină peisajele terestre, dar pot trăi și în adâncurile oceanelor.

Producători primari

Producătorii primari sunt organismele capabile să transforme energia chimică în compuși organici necesari pentru creștere și dezvoltare. Majoritatea producătorilor primari convertesc energia luminoasă printr-un proces denumit fotosinteză.

În timpul fotosintezei, energia luminoasă de la Soare, dioxidul de carbon și apa sunt convertite de către celule în glucoză (pentru energie) și oxigen (un produs secundar). Plantele, algele și unele bacterii folosesc fotosinteza pentru a-și obține energia.

Zone oceanice

Oceanul este împărțit în trei zone, în funcție de nivelurile de lumină. Zona fotică (zona luminată) se întinde de la suprafața oceanului până la o adâncime de circa 200 m, unde în apă pătrunde suficientă lumină pentru desfășurarea fotosintezei. Adâncimea până la care ajung plantele depinde de lumina din zona respectivă, astfel încât, în regiunile tropicale, plantele se găsesc mai la adâncime, unde vizibilitatea este mai mare și zona fotică este mai adâncă.

Niveluri reduse de lumină pătrund și în zona crepusculară a oceanului (zona disfotică), ce se întinde de la 200 până la 1.000 m adâncime, dar unde nu ajunge suficientă lumină pentru desfășurarea fotosintezei.

Cea mai adâncă zonă este zona afotică, situată mai jos de 1.000 m adâncime, unde lumina solară nu pătrunde niciodată.

Plantele din adâncul oceanului

Principalele plante vasculare care trăiesc în oceane sunt ierburile de mare. Există circa 72 de specii diferite de ierburi de mare, aparținând la patru familii. Se cunosc mai multe lucruri despre ierburile de mare care trăiesc la adâncime mai mică de 50 m.

Unele specii de iarbă de mare au fost colectate de la adâncimi de 150 m, însă întâlnirea lor la adâncimi mai mari de 50 m este ceva neobișnuit.

Algele oceanice

Algele sunt principalii producători primari din oceane. Deoarece au nevoie de lumină, la fel ca plantele, algele trăiesc, de obicei, la nivelul zonei fotice. În ecosistemele din oceane, algele îndeplinesc roluri similare cu cele jucate de plante în ecosistemele de uscat. Există numeroase specii de alge și există multe dezbateri cu privire la faptul dacă toate au același strămoș evolutiv.

Algele verzi (încrengătura Chlorophyta) conțin clorofilă pentru fotosinteză, la fel ca plantele. Spre deosebire de plante, acest grup divers de peste 7.000 de specii este acvatic, trăind în apele dulci sau sărate. Multe specii sunt unicelulare, dar unele formează colonii.

Algele macroscopice, mai mari, denumite generic buruieni de mare (macroalge), sunt pluricelulare și se aseamănă cu plantele, așa cum este salata de mare comună (Ulva spp.).

Algele roșii (încrengătura Rhodophyta) conțin un pigment numit ficoeritrină, care reflectă lumina roșie și absorb lumina albastră. Lumina albastră poate pătrunde în apă la adâncimi mai mari decât lumina roșie. Acest lucru permite unor alge roșii să trăiască la nivelurile superioare ale zonei disfotice, unde alte organisme fotosintetice nu pot supraviețui.

Producătorii primari din adâncul oceanului

Producătorii primari din adâncurile oceanelor sunt bacteriile. Animalele care trăiesc în aceste zone spre se bazează pe bacterii pentru a supraviețui, la fel cum animalele din zonele luminate de pe Pământ se bazează pe plante. Deoarece în adâncuri nu există lumină pentru fotosinteză, aceste bacterii trebuie să-și producă energie printr-o altă metodă denumită chimiosinteză.

Prin chimiosinteză, bacteriile oxidează hidrogenul sulfurat – o substanță chimică toxică pentru majoritatea viețuitoarelor de pe uscat. Hidrogenul sulfurat provine din izvoarele hidrotermale de adâncime, care aruncă în apa oceanului minerale și metale grele la temperaturi de până la 400 de grade Celsius.

Sursa: Sciencing.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii